Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 08.11.2018. 10:30

Rast cene svinjetine pred praznike samo na kratko ublažava muke svinjara

Uzgajivači svinja koji imaju mnogo krmača, zbog niske otkupne cene odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procenjuje se da će cenovnik prasetine ojačati za 20%, ali su svinjari i dalje ogorčeni zbog uvoz ogromne količine prasadi i svinja, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, što je dovelo do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi.

Foto: Flickr / "Trish"
  • 780
  • 75
  • 0

Iako se očekuje da će u narednih nekoliko meseci, zbog predstojećih praznika, prasetina poskupeti i do 20%, a svinjetina nešto manje, stručnjaci tvrde da će to poskupljenje biti kratkotrajno, jer je uvoz veliki. Za uzgajivače svinja trenutna cena je predugo na niska i jedva podnošljiva za tov. Kako prenose Novosti, kilogram svinjskog buta u prodavnicama košta oko 400 dinara, a očekuje se da će praznična tražnja na kratko zaustaviti taj trend. Stručnjaci napominju da će poskupljenje biti kratkotrajno, zato što je domaću svinju "uništio" nekontrolisani uvoz.

Tržište slobodno i nema ograničenja

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava da će prasetina sigurno prasetina poskupeti i dodaje da je cena žive vage svinja pala na 130 dinara, dok je ranije bila i do 205 dinara. Zato, prema njegovim rečima, među tovljačima svinja vlada veliko nezadovoljstvo. Tražnju svinjetine će dodatno ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Srbija je lane uvezla 50.000 tona svinjetine i ta praksa nastavlja. Prostran kaže da je tržište slobodno i nema ograničenja, pa zato na primer praška šunka kod najvećeg uvoznika, može da košta 500 din/kg, dok kod drugih proizvođača ona košta 1.280 din/kg.

Veliki uvoz obara cenu svinjetine

Uzgajivači svinja koji imaju mnogo krmača, zbog niske otkupne cene odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procenjuje se da će cenovnik prasetine ojačati za petinu. Predsednik Nacionalne zadruge Spas Zoran Milićević, ogorčeno kaže da je uvoz ogromne količine prasadi i svinja, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, doveo je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi. Milićević upozorava na to da nam stočni fond opada iz godine u godinu, ističući da imamo drastičan pad broja krava, jer u Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. On naglašava da je uvoznički lobi toliko jak da ne smeta ni što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta.

Kako do više junetine, kad nema teladi? 

Afrička kuga svinja i u Belgiji

Predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije - Ferenc Major potvrđuje da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra. On očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara za kilogram, koliko je sada, do kraja godine porasti na 200 dinara. Ukoliko se to ne bi dogodilo, svinjarstvo u našoj zemlji bi ozbiljno bilo ugroženo. Major kaže da se afrička kuga svinja pojavila i u Belgiji, a to je izazvalo dodatnu paniku na zapadu. Inače, Belgijanci izvoze ogromne količine svinjetine u Kinu, Južnu Koreju i Singapur, pa zato više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi neka bolest, nego samo određeni region. Cena svinjetine je i tamo pala, a to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke, kontrolišući tako i srpsko tržište.

Afrička kuga - kontrola i prevencija

Prasići iz zapadne Evrope mogli bi uneti pometnju na naše tržište

Na kraju treba reći i ti da u zapadnoj Evropi ranije nije postojala tradicija klanja prasića, već su ih čuvali za tov. Ferenc Major kaže da su sada su i oni počeli da prerađuju praseće meso, da vade kosti i filuju ga tako da bude spremno za pečenje. Ukoliko se takvo meso iz uvoza pojavi kod nas, od zakržljale prasadi, koja nije mogla da ide u tov i koja je tretirana antibioticima i raznim lekovima, sigurno neće biti dobro našim potrošačima.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Stočarstvo Svinjarstvo Svinje Prasići Zoran Milićević Ferenc Major Milan Prostran


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta