Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 22.03.2023. 16:30

Rast cene prasadi, jagnjad - 480 din/kg

Rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma takođe je, pored pijace u Čačku, evidentiran i na pijaci žive stoke u Kraljevu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 14.015
  • 752
  • 0

Prema podacima dobijenim sa stočne pijace u Užicu protekle su sedmice bila skuplja telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, jer je dominirao iznos od 550 din/kg. Za razliku od stočne pijace, u klanicama na području zlatiborskog regiona bile su niže otkupne cene teladi iste rase telesne mase do 160 kilograma (520 din/kg) i krava za klanje simentalske rase. Klaničari sa područja podunavskog regiona po nižim su cenama otkupljivali telad simenatlske rase telesne mase do 160 kilograma tokom treće sedmice marta, pošto su za otkupljena grla najčešće plaćali 500 din/kg.

Reporteri STIPS iz Kraljeva zabeležili su rast otkupne cene tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma u odnosu na prethodni period. Pored njih mogle su se još pazariti telad, priplodne junice i krave za klanje. U klanicama na području pirotskog regiona došlo je do pada otkupne cene teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma i rasta otkupne cene krava za klanje. Za otkupljenu telad najčešće su plaćali 500 din/kg, a za krave za klanje 320 din/kg. Otkup i jedne i druge kategorije goveda bio je dobar.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području zaječarskog regiona, jer se otkup najčešće odvijao za 255 din/kg uz slabu ponudu i broj otkupljenih grla. Protekle su sedmice pored teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali i tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma. Za otkupljenu telad plaćali su 550 din/kg, tovnu junad 450 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila 220 din/kg. Identične kategorije goveda mogle su se pazariti i na stočnoj pijaci u Požarevcu, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Skuplja prasad

Protekle je sedmice zabeležen rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na srtočnoj pijaci u Čačku, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. U klanicama na području moravičkog regiona izostao je otkup prasadi i ostalih kategorija svinja u sedmici za nama. Rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma takođe je evidentiran i na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Prasad su u sedmici za nama bila skuplja i na stočnoj pijaci u Pirotu. Za grla telesne mase do 15 kilograma i za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti čitavih 400 din/kg. Ponuda je bila dobra, a nije mnogo zaostajao i procenat prodatih grla. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer dostignut iznos 400 din/kg. Obim ponude i otkupljinih grla bio je na zavidnom nivou.

U Nišu je na stočnoj pijaci došlo do rasta cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 400 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Smederevu evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 din/kg u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 380 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi - 480 din/kg

Otkupna cena jagnjadi dostigla je nivo od 480 din/kg u klanicama na području severnobačkog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu. Broj otkupljenih grla bio je prosečan prema izveštaju klaničara. Reporteri STIPS iz Šapca zabeležili su protekle sedmice rast otkupne cene jagnjadi u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 400 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dobar. Klaničari sa područja nišavskog regiona, takođe, su po višim cenama otkupljivali jagnjad. Protekle je sedmice dominirao iznos od 380 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu su jagnjad bila jeftinija u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 420 din/kg. U klanicama na području podunavskog regiona evidentiran je rast otkupne cene jagnadi na 360 din/kg i pad otkupne cene šilježadi na dominantnih 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Nišu bila su jeftninija šilježad u odnosu na prethodni period. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 250 din/kg. Jagnjad su bila jeftniija na pijaci žive stoke u Užicu u poređenju sa cenama iz prethodne sedmice. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Slična je situacija zabeležena i u klanicama na području zlatiborskog regiona pa se otkup jagnjadi najčešće odvijao po ceni od 360 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena priplodnih junica Cena krava za klanje Cena tovne junadi Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena šilježadi STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]