Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 25.02.2018. 09:00

Radović: Budućnost stočarstva je svinjarstvo

"Nalazimo se u žitnici Evrope, imamo stručan i edukovan kadar i farmere zainteresovane za tov, pa je budućnost stočarstva u proizvodnji svinja", smatra prof. dr Ivan Radović.

  • 1.319
  • 207
  • 1

Kukuruz posejan u Vojvodini može da othrani između 12 i 14 miliona svinja godišnje. Ovo je za Dnevnik izjavio prof. dr Ivan Radović, rukovodilac Odeljenja za svinjarstvo Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Dodao je da u Srbiji u oborima ima između 350.000 i 450.000 krmača:

"Nalazimo se u žitnici Evrope, imamo stručan i edukovan kadar i farmere zainteresovane za tov, pa je budućnost stočarstva u proizvodnji svinja. Za dve godine žensko prase oprasi stotinu direktnih i indirektnih prasadi i zato uz stručni rad možemo doći do brzog oporavka i odgajati kvalitetne tovljenike. Ipak, potrebna nam je i drugačiji pristup ovom poslu -  proizvodnja svinja nije proizvodnja iz zadnjeg dvorišta i svinjogojstvo ne može da bude uzgredni posao".

Organizovati proizvođače

Radović je dodao i da u našoj zemlja ima oko 40.000 napuštenih tovnih objekata, koje bi trebalo osposobiti, a smatra da značajnu ulogu imaju asocijacija ili udruženje proizvođača:

"Treba ih organizovati, među njima naći kompetetne ljude, potom napraviti odgajivački program, definisati momenat turnusa i onda ponuditi na tržište, jer individualni sistem uzgoja svinja, kakav je sada, farmerima ne donosi korist. Pogotovo zato što cenu tovljenika diktiraju nakupci".

Tovljenike treba ostavljati i za priplod

Brojnost tovljenika koči i to što svi završavaju na liniji za klanje, umesto da se ostavljaju i za priplod. Radović kao slabost vidi i to što još nije uvedena mesnatost polutke

"Mesnatost se u EU meri prema standardu SEUROP, po kojem je ekstra klasa sve što je iznad 60 odsto mesa u polutki. EU je uvela i potklase i razdvojila i specijalizovala proizvođače, jer i među njima ima razlike. U Evropi se forsiraju mesnatiji tovljenici jer to znači jefitniji uzgoj, pa više novac ostaje farmerima", objašnjava Radović.

Foto: chx69 / Pixabay


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Ivan Radović Tovljenici Priplod Mesnatost polutke


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃