Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza i magaraca
  • 17.05.2016. 08:00

Rade domaće mlijeko, sir i Kleopatrinu kupku!

Zagrebačke su ulice supružnici Jurišić zamijenili imanjem u Johovoj bari. Na farmi od 15 hektara danas imaju 100 grla alpskih koza, 21 magaricu i dva ponija. Rade domaće mlijeko, sir, a nude i Kleopatrinu kupku!

Foto: Arhiva obitelji Jurišić
  • 2.631
  • 133
  • 0

Zagrebački asfalt, supružnici Nikola i Ana Jurišić, zamijenili su imanjem u Johovoj bari, mjestu između Modriče i Gradačca na kojem su osnovali Agro-Nika farm, farmu koza i magaraca.

Nešto zemlje su kupili, nešto je bila Nikolina djedovina, no danas se na farmi nastaloj 2014. u sklopu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva Jurišić, na imanju od 15 hektara, nalazi oko 100 grla alpskih koza koje su 2014. uvezene iz Švicarske.

Na farmi je 100 alpskih koza

Zaokruženi tijek proizvodnje

"Ideja je nastala iz razloga što želimo da odrastamo uz životinje. Ovo je lijep biznis, u prirodi smo, teško da se to može doživjeti negdje u gradu", opisuje nam Nikola zašto je sa suprugom iz Zagreba gdje su odrasli i završili ekonomiju, odlučio doći u Johovu baru u BiH.

Naime, Ana je rođena Zagrepčanka, a Nikola, iako rođen u Gradačcu, u glavnom je gradu Hrvatske živio od svoje 5. godine.

U Kleopatrinu kupku ubacujemo magareće mlijeko, med, aromatično cvijeće i eterično ulje. Učinak kupke je djelotvoran za kožu tijela, čini ju mekom, ljepšom i zdravijom. Kupka je dobra i za djecu koja pate od atopijskog dermatitisa.

"Jednostavno, htjeli smo iskoristiti svu tu zemlju", dodaje on, napominjući da su vlasnici imanja zapravo njegovi otac i majka Josip i Mara Jurišić koji žive u Švicarskoj, a da su zbog količine životinja te proizvodnje stalno zaposlili tri radnika. No i uz zaposlene radnike, na imanju rade i pomažu on i supruga, ali i baka i djed!

Farma ima zaokruženi tijek proizvodnje. Na istoj se lokaciji obavlja uzgoj vlastitog podmlatka, od jarića, jarčeva za rasplod, koza koje proizvode mlijeko pa sve do proizvodnje sira.

Magareće mlijeko

"Na ovaj način organizira se vlastiti remont stada. Izvršena je dogradnja farme zbog povećanja kapaciteta stada, čime su se stekli uvjeti za visoku i kvalitetnu proizvodnju mlijeka i sira", kaže nam ponosni Nikola dodajući da je trenutno na farmi 50 koza u mužnji uz dnevnu proizvodnju od 100 litara mlijeka visoke kvalitete.

Ljekovito magareće mlijeko

Lani su započeli i s uzgojem magarica te danas farma broji 21 magaricu. Proizvode ljekovito magareće mlijeko koje je, kaže nam, lijek za bronhitis, astmu, plućne bolesti i pojačava imunitet. Uz to, pružaju i mogućnost organiziranja čuvene "Kleopatrine kupke" s magarećim mlijekom!

"Kleopatrina kupka ovisi o željama kupca, a želje su različite. Kao što i sami znate, u kupku ubacujemo magareće mlijeko, med, aromatično cvijeće i eterično ulje. Učinak kupke je djelotvoran za kožu tijela, čini ju mekom, ljepšom i zdravijom. Kupka je dobra i za djecu koja pate od atopijskog dermatitisa", naglašava naš sugovornik.

Na imanju su i dva ponija

Uz koze i magarce, na farmi imaju i pernatih životinja te dva pony konja! Svoje proizvode trenutno plasiraju na području Bosne i Hercegovine, a želja im je proširiti se i na države regije kao što su Hrvatska i Srbija.

Inače, cijena jedne listre magarećeg mlijeka je 80 KM, pakiranje je po 1 dl koji košta 8 KM. Litra kozjeg mlijeka je 3 KM, a jedan kilogram polutvrdog kozjeg sira stoji 30 KM.

Dobiti ih možete na e-mail info@agro-nikafarm.com ili broj telefona 00387/66 98 00 08.

Foto: Arhiva obitelji Jurišić


Fotoprilog


Tagovi

Nikola Jurišić Agro-nika farm Apske koze Magarci Kleopatrina kupka Johova bara


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić