Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 06.10.2022. 15:00

Ptičji grip: Virus bio prisutan cijelo ljeto - šta donosi jesen?

U Nizozemskoj u samo dva dana ubijeno skoro 120 hiljada peradi. Počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi

Foto: Depositphotos/modfos
  • 111
  • 10
  • 0

Nizozemska Uprava za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda (NVWA) donijela je u utorak odluku da na farmi u gradu Kiel-Windeweer na sjeveru zemlje bude uništeno više od 102.000 pilića zbog pojave infekcije ptičjeg gripa. U svom saopćenju pišu da u zoni od 3 kilometra oko zaražene farme nalazi se još jedna takva, koju će biti pregledana, a u zoni od 10 km, još šest takvih farmi. Na tom području živinari imaju obavezu zatvaranja, pregleda i zabrane prijevoza. 

Samo dan kasnije, ova je bolest otkrivena i na organskoj farmi koka nosilja u Groningenu gdje je uništeno gotovo 15 hiljada ptica. I u blizini ovoga objekta je više od 20 poljoprivrednih gazdinstava gdje se uzgaja živina. 

Obaveza držanja u kavezima

Od srijede, 5. oktobra ministar poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Piet Adema uveo je nacionalnu oabvezu držanja peradi u kavezima i zaštite za lokacije s visokorizičnim pticama.

U posljednjih mjesec dana u ovoj zemlji je prijavljeno petnaest slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičje gripe. 

Francuska je također u toku 2022. godine doživjela najgori talas infekcije, a nakon zatišja broj prijavljenih slučajeva raste, navodi Reuters

Virus ostao cijelo ljeto

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Referentna laboratorija EU dali su izvještaj iz kojeg je vidljivo da je virus preživio ovo ljeto u populaciji divljih ptica u mnogim evropskim zemljama i da je izazivao epidemiju peradi u kontinuitetu.

Infekcija se javila u kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na obali sjevernog Atlantika i izazvala masovna uginuća, posebno u Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zaražene divlje ptice predstavljaju stalni izvor zaraze za domaću perad.

"Sada počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi, a one su izložene većem riziku od infekcije visokopatogenom influencom ptica nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Europi", izjavio je šef odjela za proizvodnju procjene rizika u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), Guilhem de Seze.

U sezoni 2021./2022. virus je izazvao do sada najveću epidemiju na području Evrope, s ukupno 2.467 epidemija kod peradi, a ubijeno je 47,7 miliona ptica. Prijavljeno je 187 slučajeva kod ptica u zatočeništvu i 3.573 kod divljih. Bolest se pojavila u 37 evropskih država.

Nizak rizik za ljude

U ECDC zaključuju da je rizik od infekcije za opštu ljudsku populaciju u EU nizak, a nizak do srednji za profesionalno izložene osobe.

No, izražena je visoka nesigurnost zbog velike raznolikosti cirkulirajućih virusa ptičje gripe u populacijama ptica. Smatra se da je rizik od prenošenja na ljude koji su izloženi kontaminiranim proizvodima od peradi zanemarljiv.


Tagovi

EFSA Virus ptičjeg gripa Ptičji grip Perad Izvor zaraze


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.