Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 27.11.2020. 18:00

Ptičja gripa ne jenjava: U Poljskoj eutanazirano više od 900.000 nesilica

Virus ptičje gripe soja H5N8 pronađen je na peradarskoj farmi u poljskom selu Wroniawy, a sva zaražena perad je usmrćena.

Foto: Depositphotos/maddas
  • 72
  • 3
  • 0

Do sada je ptičja gripa rezultirala smrću ili eutanazijom najmanje 1,6 milijuna pilića i pataka u Europi. Nove vijesti o zarazi ovim virusom stižu iz Poljske.

Izbijanje influcence otkriveno je početkom tjedna u zapadnom dijelu te zemlje, a njihova državna novinska agencija PAP izvještava da je virus soja H5N8 u selu Wroniawy, 33. otkriven u toj državi ove godine. Riječ je o farmi na kojoj se uzgaja 930.000 kokoši nesilica, a sve su eutanazirane. 

Dodatan problem je što su u blizini polja na kojima obitavaju mnoge divlje ptice, pogotovo guske koje bi ga mogle prenijeti na domaće životinje.

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Sličan slučaj dogodio se ove jeseni i u Nizozemskoj. Ta je država najveći EU izvoznik peradi, a gotovo pola milijuna brojlera je uginulo ili eutanazirano kako bi se spriječilo širenje virusa.

Virus raširen u cijeloj Europi, ali i Aziji

Ovaj se zarazan i smrtonosan oblik ptičje gripe brzo širi Europom i dovodi peradarsku industriju u stanje pripravnosti zbog prethodnih izbijanja.

Do sada je pronađen u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Irskoj, Švedskoj, a od prošlog tjedna i u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj. Pogođene su i Rusija i Kazahstan, a reuters javlja da je ovaj tjedan pronađen i kod divljih labudova u kineskoj provinciji Shanxy.

Ptičja gripa potvrđena u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma purana

Broj usmrćene peradi u Rusiji je dostigao 1,8 milijuna do kraja listopada. Također je stradalo gotovo 1,6 milijuna na jednom gospodarstvu u blizini Kazahstana, pokazuju podaci Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Peradarska industrija trpi ekonomske posljedice

Iako je većina pronađenih slučajeva do sada uključivala zarazu divljih ptica, u zadnje vrijeme se bilježi sve veći broj proboja virusa i na farme. To bi uvelike moglo usporiti božićnu prodaju na kraju godine, što bi moglo pogoditi cijelu peradarsku industriju i uzorkovati značajne ekonomske gubitke.

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovdje.

"Rizik od prenošenja virusa divljim pticama je veći nego u posljednje dvije godine, jer u Europi postoje njegovi različiti tipovi“, rekla je za reuters glasnogovornica Instituta Friedrich Loeffler.

Glavni soj u Europi ove godine je H5N8, koji je značajno utjecao na smrtnost peradi 2016. i 2017. godine, ali bilo je i slučajeva pojave tipa H5N5 i H5N1.

Ptičja gripa hara svijetom - izbila u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Iako je rizik za ljude mali, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ovog je tjedna izjavila da stanje treba pažljivo pratiti, a poznato je da je soj H5N1 zarazan i za ljude.


Tagovi

Ptičja gripa Virus H5N8 Poljska Eutanazija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.