Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak radnika
  • 08.10.2021. 18:00
  • Velika Britanija

Prosipaju mleko: U Velikoj Britaniji nema dovoljno vozača za otkup

Britanski mlekari kažu da su bacili desetine hiljada litara mleka zbog nedostatka vozača teretnih vozila. Strahuju što će tek biti zimi kada loše vreme uspori transport.

Foto: Bigstockphoto/haak (ilustracija)
  • 771
  • 384
  • 0

U mlekarstvu niska zarada i kratak rok trajanja mleka znače da svaki mali udar na tržište rada ima mnogo veći učinak na mlečne u odnosu na druge vrste proizvoda. Zbog problema koji su pogodili ovaj sektor u Velikoj Britaniji, neki su proizvođači prisiljeni svakodnevno da prosipaju mleko.

To je rezultat nedostatka radne snage i vozača kamiona kao i rastućih troškova, što je čitav lanac snabdevanja dovelo do krajnjih granica, kazali su proizvođači za reuters.

Nedostatak radnika nakon Bregzita, pogoršan globalnom krizom usled pandemije Covid-19 uzrokovao je haos u lancu snabdevanja - od goriva i mesa do flaširane vode.

Bacio 40 hiljada litara mleka

Jedan je vlasnik holštajn-frizijske rase u središnjoj Engleskoj bio prisiljen da prospe čak 40 hiljada litara mleka u poslednja dva meseca jer se nijedan vozač nije pojavio kako bi ga otkupio.

"Emocionalno je iscrpljujuće proizvoditi i na kraju dana prolivati mleko", kazao je ovaj poljoprivrednik koji je želeo da ostane anoniman. Otkriva da je u tom periodu bio prisiljen da uništi četiri proizvedene količine. Priseća se da je tokom 45-godišnjeg bavljenja ovom proizvodnjom to učinio svega dva ili tri puta.

Ujedinjeno Kraljevstvo proizvelo je 15,3 milijarde litara mleka prošle godine pa još uvek imaju zaliha.

S druge strane, niske cene i stalne šokove u snabdevanju proizvođači brzo osete, rekao je predsednik Udruženja britanskih proizvođača mleka Peter Alvis.

"Nedostatak vozača teških teretnih vozila ima prilično velik uticaj", napomenuo je. Dodao je da je gubitak ove sirovine do sada bio ograničen na nekoliko takvih slučajeva, ali da je teško doći do preciznih podataka.

Rešenje proizvodnja sira?

Zbog velikog pritiska u ovoj industriji mnogi su se mlekari obratili za pomoć malim kompanijama osnovanim kako bi otkupljivale ovu sirovinu po nižim cenama i prevozile je do drugih prodajnih mesta u nastojanju da spreče njeno bacanje.

Robin Hantbač ga kupuje od proizvođača po upola nižoj ceni i pretvara u sir od surutke. Samo u Češiru je u septembru sprečio bacanje 160 hiljada litara, a žali što 80 hiljada nije uspeo da otkupi i preradi.

"Dolazi zima. Situacija bi mogla dodatno da se pogorša ako bude snega pa se transport još više uspori", upozorio je.

Henri Bloksam koji ima 250 krava požalio se i na rast cena đubriva za 150 odsto u tri nedelje, ali i na skuplje gorivo.

"Ako se ovo nastavi, razmisliću o napuštanju poljoprivredne industrije", razočarano zaključuje. 

Nedavno je britanska poljoprivredna industrija upozorila da će stotine hiljada svinja možda morati da bude zaklano u roku od nekoliko nedelja, a onda i uništeno, bačeno, osim ako vlada ne izda vize kako bi u zemlju došlo više mesara.


Tagovi

Velika Britanija Mleko Mlekari Bacanje Nedostatak vozača Bregzit Radna snaga


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃