Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosipanje mleka
  • 09.04.2020. 18:00

Prosipaju mleko: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

Mleko s engleskih farmi trebalo bi da bude plasirano u hotele, vazdušne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mleko odlazi u odvod.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 171
  • 22
  • 0

Zbog globalne krize uzrokovane korona virusom, brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda. Slučaj je to i s engleskim mlekarima koji su prisiljeni da prospu hiljade litara svežeg mleka zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

Mleko s njihovih farmi trebalo je da bude plasirano u hotele, vazdušne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mleko odlazi u odvod. Strahuju da bi pojedine mogle i da se zatvore, što bi moglo da rezultira nedostatkom mleka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Nacionalni savez poljoprivrednika u Britaniji sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah preduzeli koraci za osiguranje održivosti mlečnog sektora, piše BBC.

Cisterna za mleko nije se pojavila

"U nedelju je 4.500 hiljade litara mleka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mlekar Majkl Rigton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za celu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri proći kada se sve ovo završi. Banke bi mogle da propadnu i to bi bio kraj moje farme mleka", rekao je Edvard Heming.

Smanjen izvoz svežeg mleka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju da proizvode mleko. One ne znaju za krizu, potrebno je da se hrane i muzu dva puta dnevno. "Nakon svog uloženog truda i mleka kojeg smo prisiljeni da bacimo, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

Ispuštanje mleka u odvod prizor je koji je teško gledati: 


Tagovi

Mleko Prosipanje Kriza Engleska Korona virus Farma


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!