Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovno govedarstvo
  • 10.07.2020. 16:15
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Stapar

Proizvodnja tovne teladi ima šansu za razvoj, uskoro i podsticaji od ministarstva

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u poslednjih par godina dodelio je bespovratna sredstva za opremu stočarskih farmi, u vrednosti od oko 81 milion dinara.

Foto: Gordana Nastić
  • 187
  • 28
  • 0

Na području AP Vojvodine, poljoprivredni proizvođači uzgajaju oko 160.000 teladi, ali sama proizvodnja nije razvijena. U bačkom mestu Stapar, farmeri kažu da za tov koriste teled čija je prosečna težina oko 250 kilograma i koja nisu više u sistemu paše. Kada je reč o juncima, za tov se koriste oni sa prosečnom masom do 600 kilograma, a zatim idu za prodaju kompanijama, na dalju preradu, navodi RTV

Za ovu granu stočarstva veoma su značajni podsticaji, a godišnja proizvodnja muške teladi kreće se u rasponu od 180.000 do 200.000 grla. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u poslednjih par godina dodelio je bespovratna sredstva za opremu stočarskih farmi, u vrednosti od oko 81 milion dinara. Takođe, potpisano je i 108 ugovora ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. 

Sve do početka ovog meseca, Ministarstvo poljoprivrede je kroz direktne podsticaje odobrilo skoro 100.000 dinara, na osnovu 1.827 zahteva. Sredstva su isplaćena po grlu krava za uzgoj teladi za tov, a zahtevi su i dalje u fazi obrade. 

Planski vode gazdinstvo

Porodica Kucurski iz Stapara pedeset godina bavi se poljoprivredom, a od 2012. godine drže goveda. Obrađuju oko 2.000 hektara zemlje i kako kažu, decenijama su vredno i planirano ulagali u posao kako bi zaokružili kompletan proces proizvodnje.

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

Na poljoprivrednom gazdinstvu drže 140 teladi za tov, a sve nus produkte proizvodnje koriste kao prostirku za stoku ili kao stajnjak za ratarske useve koje uzgajaju (šećerna repa, kukuruz, pšenica).

"Pretežno uzimamo junad do 300 kilograma mase, a onda ih tovimo do 600 kilograma pa ih zatim isporučujemo većim ali i lokalnim klanicama, za dalju preradu. Dobili smo i subvenciju za isporučeno grlo, u iznosu od 15.000 dinara, mada bi one mogle biti i veće", navodi Pavle Kucurski

Podrška od ministarstva poljoprivrede

Proizvodnja tovne teladi kod nas nije još uvek dovoljno razvijena, iako ima potencijala za to. Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu navode da je u periodu od prethodne dve godine nabavljeno 360 grla teladi i goveda, čija vrednost iznosi više od 57 miliona dinara dok je u istom razdoblju, po osnovu Javnih poziva, mladim poljoprivrednicma dodeljeno preko 47,5 mil. dinara. 

Tokom prošle godine, odobreno je 2.381.125.654 dinara podsticajnih sredstava za uzgoj tovnih junadi, na osnovu 24.178 zahteva poljoprivrednika. Za istu meru, navode iz resornog ministarstva, do 01. jula 2020. godine odobreno je 9.620 zahteva, u iznosu više od 1.237.000.000 dinara. 


Tagovi

Tovno govedarstvo Bespovratna sredstva Ministratsvo poljoprivrede Poljoprivredno gazdinstvo Pavle Kucurski Telad za tov


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.