Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje mljekara
  • 18.02.2022. 11:00

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj pred nizom izazova

Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 miliona litara je veći nego u 2020. godini. Međutim, mljekari ističu kako teža vremena ne pamte

Foto: Depositphotos/Inzyx
  • 157
  • 15
  • 0

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj, kao i poljoprivreda uopće, nalaz se pred nizom izazova, što podrazumijeva da proizvođači moraju biti pravovremeno informirani i osposobljeni, poručeno je s ovogodišnjeg Savjetovanja mljekara u Gradišci.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS predvođeni ministrom Borisom Pašalićem, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Aleksandar Bogičević. 

Pomoćnik entitetskog ministra Zoran Maletić je prilikom otvaranja manifestacije istakao kako: "Ministarstvo podržava sektor mljekarstva, kao najorganiziraniji dio poljoprivrede RS, te će ga i u budućnosti podržavati iz razloga što je karakterističan i po tome što angažuje najveći dio radne snage u ruralnom području RS".

Nastavak proizvodnje mlijeka na Sokocu uslovljen premijama

Otkup sirovog mlijeka u 2021. godini od 128 miliona litara je veći nego otkup mlijeka u 2020. godini. Međutim, mljekari ističu kako teža vremena ne pamte. Nekada najunosnija grana poljoprivrede, kažu mljekari, dovedena je na ivicu opstanka. Tvrde da je sve manje onih koji su u stanju da se bave ovom proizvodnjom.

U izjavi za RTRS, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS rekao je kako je od proizvodnja mlijeka u RS sa 17.600 pala na 3.000 proizvođača, te da se sve više farmi zatvara. Pravilnikom o podršci kapitalnim investicijama u poljoprivredi, nabavka robota za mužu bit će subvencionirana s 30 posto, odnosno sa 100.000 KM.


Tagovi

Mljekarstvo Mlijeko Farmeri Boris Pašalić Zoran Maletić Aleksandar Bogičević Vladimir Usorac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]