Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podaci iz registra
  • 18.01.2022. 15:30

Proizvodnja mlijeka u FBiH u posljednje tri godine u porastu

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava proizvodnja mlijeka u FBiH u posljednje tri godine bilježi rast. Broj grla uvećan je za 1.514 u prošloj godini

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 141
  • 41
  • 0

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH u posljednje tri godine bilježi rast. Tako je u 2019. godini proizvedeno 127,9 miliona litara, 2020. godine 135,4 miliona litara, a 2021. godine 140,9 miliona litara mlijeka.

Broj grla u sistemu proizvodnje mlijeka u FBiH uvećan je za 1.514 u prošloj godini, a čiju nabavku je podržalo resorno ministarstvoe. U FBiH trenutno se 988 pravnih i 4.291 fizičkih lica bave proizvodnjom mlijeka.

Titl

Proizvođači mlijeka iz federalnog budžeta imaju podršku po proizvedenoj litri mlijeka od 0,27 KM/l za fizička lica i 0,29 KM/l za poljoprivredne obrte i pravna lica. Pored ove podrške kantoni su na različite načine podržali ovu proizvodnju iz kantonalnih budžeta.

Proizvođači u Republici Srpskoj imaju manju podršku i ona iznosi 0,25 KM/l mlijeka za sve proizvođače.

Da bismo zadržali i planirali daljnji rast proizvodnje mlijeka u ovoj godini zbog poskupljenja mineralnih đubriva i drugih inputa poljoprivrednim proizvođačima potrebna je veća podrška kako bi proizvodna cijena mlijeka uz poticajne mjere svih nivoa vlasti, i uz eventualno povećanje otkupne cijene mlijeka garantovala održivost i daljnji razvoj ove proizvodnje“, kazao je ministar FMPVŠ, Šemsudin Dedić.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Šemsudin Dedić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.