Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojski klaster CroPig
  • 24.03.2014. 11:20

Proizvođači pršuta iz Istre inicijatori za osnivanje klastera

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pripremili su odgovor zahtjevnom europskom tržištu. Od uzgoja do stola, od slavonske svinje do istarskog pršuta!

Foto: depositphotos.com, vipavlenkoff
  • 432
  • 46
  • 0

Formula je jednostavna. Da bi se proizvodio zaštićeni proizvod poput istarskog pršuta, potrebne su svinje. Da bi svinjogojci opstali, potrebni su im kupci. Do njih su dosad uglavnom dolazili individualno i često im nisu mogli ponuditi tražene količine, zbog čega ove suhomenate delicije na tržištu i nije bilo onoliko koliko je moglo biti. A tada su se dosjetili. Treba se ujednačiti količinom i kvalitetom, udružiti i ponuditi tržištu ono što traži. Prepoznavši svoje slabosti u konkurentnosti, proizvođači svinja s područja Vukovarsko-srijemske županije u suradnji sa Udrugom svinjogojaca osnovali su svinjogojski klaster CroPig d.o.o. Glavna zadaća klastera je organiziranje s ciljem snaženja tržišne pozicije, a s druge strane standardiziranje proizvodnje i genetike. U tome im veliku podršku daje Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Zajedničkim snagama žele napraviti snažan iskorak u unaprijeđenju proizvodnje i zatvaranju proizvodnog kruga te na taj način pronaći svoje mjesto na sve zahtjevnijem tržištu.
Rješenje su pronašli u zajedničkoj tvrtki koja bi poslovala na principima klastera i u kojoj bi bile uključene sve interesne strane, od uzgajivača svinja, proizvođača kulena, paprike i bijelog luka, a vrlo važno je i to što bi uz sebe imali klaonicu te preradu za vlastite potrebe.

Je li budućnost hrvatskih proizvođača u klasterima poput ovog?

Poduzeće je osnovalo 16 proizvođača svinja koji se uspješno bave uzgojem svinja već dugi niz godina. Svi oni su prepoznali prednosti ovakvog tipa poslovanja koje im donosi udruživanje. Uvidjevši dobru inicijativu klastera, također su prepoznali Grad Otok te Općina Cerna koji su ponudili prostore za registraciju firme.

Utvrđene su smjernice daljnjeg rada poduzeća te je izabrana uprava poduzeća. Skupština poduzeća CroPig d.o.o. za direktora je jednoglasno imenovala gospodina Krunu Pavlovića, a za tajnika gospodina Dobromira Čovića koji je dugogodišnji predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije. Osnivači su prihvatili ponudu grada Otoka koji je ponudio svoje prostore na korištenje poduzeću.

Na temelju iskustava iz inozemstva Kruno Pavlović smatra da su na dobrom putu i da će se ovakav način udruživanja pokazati ispravnom odlukom te dugoročno donijeti očekivane rezultate. "Važnost je udruživanja proizvođača u zajedničkom nastupu na tržištu i u plasmanu mesa i prerađevina. Pojedinačno nismo mogli ništa, sva vrata su nam zatvorena, a udruženi ćemo proizvoditi bolje, više i jeftinije. Bit ćemo konkurentniji, a bolje ćemo moći i pripremati projekte za korištenje EU fondova", ističe Čović.

Foto: depositphotos.com, vipavlenkoff


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

CroPig Kulen Paprika Bijeli luk Svinjogojski klaster Udruživanje Proizvođači Krunoslav Pavlović Dobromir Čović Tržište Konkurentnost Istarski pršut Slavonska svinja Vukovarsko-srijemska županija Udruga svinjogojaca


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.