Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Junetina i svinjetina
  • 26.07.2020. 11:15

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Mjera opterećenja uvoza mora se sastojati iz prelevmana od 2,00 KM/ kg i 10% carina u trajanju od 200 dana, poručuju iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Foto: Bigstockphoto/sutiporn
  • 649
  • 323
  • 0

Odavno je već poznato da poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini imaju problem sa prodajom utovljenih junadi i svinja. Iz tog razloga obratiće se iduće sedmice Vijeću ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, s namjerom da se zaštiti domaća proizvodnja od nelojalne konkurencije vezano za uvoz svinjskog i junećeg mesa.

Kako iz Udruženja poljoprivrednika BiH navode, uvozom svježe i rashlađene svinjetine i junetine nisu ugroženi samo primarni poljoprivredni proizvođači nego i klaonice u našoj zemlji, koje se suočavaju sa problemom viška radne snage.

Uvesti prelevmane i carine na uvoz!

"Iz gore pomenutih razloga zahtjevamo da se u skladu sa članom 30. SSP-a, između Bosne i Hercegovine i EU odmah uvede opterećenje prilikom uvoza svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa svih kategorija. Mjera opterećenja uvoza mora se sastojati iz prelevmana od 2,00 KM/ kg i 10% carina u trajanju od 200 dana. Pošto su cijene živih svinja i junadi pale ispod svake granice rentabilnosti, a nema ni tražnje, smatramo da je naš zahtjev opravdan", objašnjava Vladimir Usorac, predsjednik navedenog Udruženja.

Ukoliko se zahtjev farmera ne uvaži, to će se smatrati kao da je uništena domaća proizvodnja svinjskog i junećeg mesa, a samim tim i prerađivački i klaonički kapaciteti.

Ovo nije samo stav Udruženja poljoprivrednika nego i domaćih klaonica koje se isto tako suočavaju sa problemom nelojalne konkurencije.

Nepravilnosti u izvozu nisu od juče

"Molimo vas da naš zahtjev odmah riješite i uvedete gore navedene mjere, kako mi proizvođači, ali ni klaoničari ne bi trpili dalje štete", stoji u obraćanju stočara Vijeću ministara BiH.

Iz Udruženja poručuju da ukoliko problem ne bude riješen u nekom razumnom vremenskom okviru, proizvođači će spremno izaći pred državne institucije BiH, kako bi radikalno tražili da se ispune njihovi zahtjevi.

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

Podsjećamo da je početkom proljeća takođe bilo aktuelno pitanje izvoza junećeg mesa jer se klanje junadi za izvoz obavljalo u klaonicama u kojim su primjećene izvjesne nepravilnosti u radu.

Najviše je bilo riječi o tome da se nisu poštovala pravila koja se tiču izvoza govedine u Tursku. Paralelno s tim, nisu se propisno najavljivala klanja i postojala je informacija da je dolazilo i do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja pa da se to onda miješalo.

 Prošle godine izvoz junetine u ovu zemlju bio je manji, ali i proizvodnja i prodaja ove vrste mesa. Razlog za ovakve rezultate mnogi vide u prevari sa početka 2016. godine kada su naši farmeri u tu zemlju, umjesto domaćeg, slali meso iz uvoza.


Tagovi

Utovljena junad Utovljene svinje Nelojalna konkurencija Prerađivački kapaciteti Klaonički kapaciteti Udruženje poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.