Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 12.04.2021. 15:05

Proizvođači, ispunite Upitnik o potrebama ulaganja u sektor mljekarstva

Cilj je prikupiti informacije o broju PG-ova koja planiraju ulagati u rekonstrukciju ili izgradnju novih objekata za držanje krava, a kako bi se mogao zatražiti natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1

Foto: Martina Popić
  • 567
  • 52
  • 0

Iz Hrvatske poljoprivredne komore pozivaju proizvođače mlijeka da do kraja tjedna ispune upitnik o potrebama za ulaganja u sektor mljekarstva.

Naime, sukladno održanom online sastanku Odbora za mljekarstvo HPK i Ministarstva poljoprivrede vezano uz stanje u sektoru i zahtjeva Odbora da se u ovoj godini objavi natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka, potrebna je analiza potreba.

Tako je cilj upitnika prikupiti informacije vezane uz broj poljoprivrednih gospodarstava koja planiraju ulagati u rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata za držanje krava, iznos troškova takvih radova, iznos kapaciteta objekata za držanje životinja, popis potrebne opreme za objekte i slično.

Također, podsjećaju iz HPK-a, da su zatražili i da se program potpore za junice produži na sljedeće tri godine, a mljekari inzistiraju i na provođenju mjera Programa ruralnog razvoja koje se odnose na proizvodnju električne energije i financiranje postrojenja na farmama koje proizvode mlijeko. 

"To bi bio dodatni izvor prihoda mljekara da i kroz proizvodnju električne energije, preko bioplinskih i solarnih postrojenja, ojačaju svoj dohodak“, istaknuli su.

Lani isporučeno više od 400 milijuna kg mlijeka

Nadalje, ponavljaju kako su tijekom 2020. godine hrvatski proizvođači mlijeka isporučili 434.220.206 kilograma što je na razini 2019 godine. U siječnju je zabilježeno povećanje proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je na kraju godine broj proizvođača mlijeka bio 4.036. 

Plan je da se do kraja ove godine proizvodnja poveća za 3.000.000 kg po mjesecu, a to se može postići kroz bolje uvjete držanja stoke i ulaganjem u genetiku. Tijekom prošle godine u Hrvatsku je uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 253.398.156 eura.

Upitnik možete pronaći ovdje.

"Nažalost, do sada je upitnik ispunio mali broj proizvođača mlijeka zbog čega ponovo apeliramo na njih da ga ispune kako bi imali temeljite podatke s kojima možemo ići prema resornom ministarstvu“, ističe predsjednik HPK Mladen Jakopović


Tagovi

HPK Upitnik Mljekarstvo Tip operacije 4.1.1


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]