Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce
  • 16.10.2018. 12:15

Profesor engleskog ne odustaje od porodične tradicije - ovčarstva

Ovce je čuvao Daliborov deda Radivoje, ali i otac Sveta. Posle očeve smrti porodičnu tradiciju nastavio je i on. U obavljanju svakodnevnih poslova oko ovaca nije mu zasmetala ni fakultetska diploma.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.209
  • 124
  • 0

Dalibor Marković stigne sve obaveze da završi, upkos tome što svakodnevno putuje do posla u 50 kilometara udaljeno Trgovište, gde radi kao profesor engleskog jezika. Kako kaže, da nije bilo ovaca, on i njegova sestra danas ne bi imali fakultetske diplome. Kada im je otac preminuo, u dogovoru sa majkom Gordanom, nisu ni pomislili da prodaju stado.

"Ko zna šta bi se desilo sa nama da tada otac nije otišao u Simpo kod svog prijatelja Budimira Mihajlovića i zamolio ga da od ovog industrijskog giganta, koji se bavio i agrarom, dobije ovce na čuvanje. Kad smo dobili polumerimke, svima nam je laknulo na duši. Ocu najviše.Toliko ga je to osokolilo da je bio ubeđen da će za pet godina mesom otplatiti dug za preuzete ovce", priča Dalibor.

Polumerimke
Polumerimke stigle iz Simpa

A da to nije bilo nimalo lako, ovaj vredni mladić je dobro osetio na sopstvenoj koži. I danas se živo seća trenutka kada su doterali ovce na imanje njegove majke u planinskom selu Smiljević, oko 30 kilometara udaljenog od Vranja uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Dobra paša na 1.200 metara nadmorske visine i izvorska voda učinile su svoje, ovce su bile bolje i lepše, nego li što je iko mogao i zamisli, te su za pet godina vratili dug.

Od Smiljevića do Neradovca

Kao student, dobar deo svog slobodnog vremena provodio je na selu sa ocem. Od njega je naučio kako se ovce neguju i paze, a naročito kako treba sa njima kada na svet donose jagnjad. Njihovi jaganjci postali su traženi. Svako ko je želeo da na trpezi ima kvalitetno jagnje, odlazio je u Smiljević. Tamo su uz tvrdi sir i meze, dogovarali i pazar. Nažalost, to je trajalo kratko. Kada je "udarila" besparica i mušterije su prestale da dolaze.

"Zbog toga smo rešili da im budemo bliži sa ovcama. Ovce i jaganjce smo natovarili u kamion i prevezli ih u očev rodni Neradovac, moravsko selo kraj autoputa Koridora 10. U tom periodu puno smo radili na poboljšanju rasnog sastava ovaca. Od vranjske Poljoprivredne škole kupili smo ovna rase vitemberg. Smatrali smo da je to prvi korak u ostvarenju naših ciljeva. Na poljani iznad sela napravili smo staju sa torom, gde sada držimo 70 ovaca i nekoliko koza. Planirali smo da od države podignemo kredit, ali smo odustali od toga kada smo se raspitali pod kojim usovima se daju krediti", ističe Dalibor.

Ovce
U čuvanju stada Daliboru pomaže prijatelj Slađan

Iako je ambiciozne planove prolongirao za neka bolja vremena, on se i dalje svojski trudi da stado održi u dobroj kondiciji. I dok ovce na pašu svakodnevno izvodi Daliborov drug i prijatelj Slađan Simonović, on sa majkom obrađuje šest hektara zemlje. Hrane uvek ima dovoljno.

Ovog proleća mnoge ovce su ojagnjile po dva jaganjca. Dalibor ih je sve prodao po ceni od dva, do 2,5 evra, po kilogramu žive mere. Zadovoljan je zaradom, jer je prošle godine otkupna cena dostizala tri evra. Sve je prodao stalnim mušterijama.

Neće odustati od svojih prava

Ipak, od pre nekoliko meseci Dalibora  je snašla nova muka. Mira mu ne da ovdašnji zakupac državnog zemljišta, koji mu je saopštio da mora da iseli stado sa parcele na kojoj je sagradio tor, tvrdeći da je to njegova zemlja. Da su na svojoj zemlji, Markovići dokazuju ugovorom o zakupu, koji su sa vlasnicom ove parcele Biljanom Stošić potpisali pre 10 godina. Daliborova majka Gordana, koja je učestvovala u potpisivanju ugovora, kaže da ovakav razvoj događaja nisu očekivali, ali da se od svojih prava neće lako odreći.


Tagovi

Dalibor Marković Polumerimke Ovce Cena jaganjaca


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić