Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pilića
  • 18.06.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šuljam, Sremska Mitrovica

Problemi u živinarstvu: Od kvaliteta jednodnevnih pilića do cene

Kako nam ukazuje Zoran Ilić iz sremskog sela Šuljam, problemi su mnogi, a sve kreće od prve ruke - odgajivača jednodnevnih pilića koji moraju da obezbede kvalitetan proizvod, da bi kasnije i pile bilo zdravo i veliko.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 317
  • 31
  • 0

Zoran Ilić iz sela Šuljam kod Sremske Mitrovice, samostalno se bavi živinarstvom poslednjih 20 godina. Imali su oko 4.000 jedinki, a čiste zarade - evro po piletu. Poslovali su sa klaničarima i prodavali na pijaci.

"Sve je išlo lepo do 2006., 2007. godine - kada je krenulo nizbrdo", kaže Ilić koji sada zarađuje oko 80 centi po piletu, pa je i smanjio proizvodnju na 2.000 jedinki.

Skuplja proizvodnja za 35, 40 odsto

Kako nam ukazuje, problemi su mnogi, a sve kreće od prve ruke - odgajivača jednodnevnih pilića koji moraju da obezbede kvalitetan proizvod, da bi kasnije i jedinka bila zdrava i velika. Zbog takvih finansijskih gubitaka, ali i drugih koji prate proizvodnju Ilići samo u krajnoj nuždi zapošljavaju dodatnu radnu snagu na svojoj farmi.

Ilić je prepolovio broj jedinki u uzgoju

"Uglavnom radimo žena i ja. Kad se objekti gde su pilići isprazne, onda moramo da angažujemo druge ljude da čiste, peru, mada je sad teško naći nekoga da radi."

Navodi da je trenutno čitava proizvodnja skuplja za 35 do 40 odsto i da osim toga, nema tržišta. Još, kaže Ilić, "guše" ih velike farme.

"Ja piliće prodajem privatno, po porudžbini. Imamo i sveže meso, sa potvrdom veterinarske stanice Sremska Mitrovica. Prošla tura je bila do 160 dinara. Ako se ovako nastavi, zatvorićemo farmu i otići ćemo deci preko", najavljuje sagovornik koji bi isplativost proizvodnje imao tek sa 200 dinara po kilogramu živinskog mesa.

Detaljnije u video prilogu:

 


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj pilića Zoran Ilić Cena pileta Kvalitet Radna snaga Tržište živinskog mesa


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma