Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • (Ne)čistoća farmi
  • 22.06.2021. 07:30

Prljavština na stočnim farmama česta pojava i u Švedskoj? Zašto je čistoća važna?

Čistoća je važna za zdravlje i dobrobit stoke, ali i za isplativost farme, jer prljavština povećava rizik od bolesti životinja i može ugroziti proizvodnju mleka i mesa.

Foto: Bigstock/pictureserver
  • 220
  • 50
  • 0

Švedska koja inače glasi kao jedna od najčitijih zemalja EU, kada je u pitanju stočarstvo, time se ne može pohvaliti. Grupa stručnjaka za ovu granu agrara u saradnji sa inspektorima za zaštitu životinja procenila je rezultate provera čistoće na farmama.

Ispitivanja su otkrila da je prljavština kod goveda još uvek učestali oblik nepridržavanja dobrobiti na gazdinstvima, bez ikakvih većih promena u odnosu na ranije provere. Kako stoji u dokumentu, od 371 pregledane takve farme, 49 odsto je imalo prljavu stoku.

Autori studije spominju kako ova situacija sa nečistoćom krava ne predstavlja samo problem u Švedskoj već i u drugim zemljama. Većina država nema posebna pravila za njihov izgled i čistoću, što je jedan od razloga zašto se ovome pridaje tako malo pažnje, smatraju autori.

Međutim, kažu da sa druge strane postoje države koje imaju nacionalno zakonodavstvo kojim se stočari obavezuju da životinje drže u suvim i čistim prostorima, pogotovo na mestima gde leže. Često se navodi da čistoća ne utiče na isplativost te da upravo radi toga farmeri zanemaruju njihov izgled i higijenu. Ali, tim stručnjaka upozorava da je ona važna za proizvodnju higijenski ispravnog mleka, kao i za zdravlje vimena te dobrobit krava u laktaciji.

"Sve što zagađuje vime dovodi u rizik od mastitisa", upozoravaju.

Osim toga, ako im je koža prljava i vlažna, tada gubi izolacijska svojstva što dovodi do problema s termoregulacijom. Navode i da je sama prljavština faktor rizika jer mokraća i fekalije mogu uzrokovati bolne opekotine na koži i dermatitis. Dokazano je da su krave u prljavim štalama češće bolovale od povreda skočnog zgloba kao i hromosti.

Šta su otkrili u razgovoru sa stočarima?

Zanimljivo je da su tokom razgovora sa inspektorima pojedini vlasnici čak okrivili krave rekavši da one same biraju pogrešno mesto za ležanje radi čega se prljaju. Ali, zapravo je teško zamisliti da će se uz slobodu izbora one dobrovoljno odlučiti leći na gore mesto.

Studija je pokazala da vlasnici prljave stoke kao najčešći izgovor navode nedostatak vremena. Oni koji su imali čiste farme, kažu da su dobro upravljanje, dovoljno osoblja kao i sveže stelje ključni faktori za održavanje farme čistom. 

Istraživanja su pokazala da procene dobrobiti životinja mogu biti prilično subjektivne. Inspektori nisu sve farme s prljavom stokom kategorizovali kao nečiste, uglavnom koristeći argument da je samo nekoliko grla takvo. Shodno tome, naučnici su zaključili da su potrebne bolje službene smernice za inspektore i poljoprivrednike kako bi se podržale njihove procene kada je prljavština goveda neusklađena sa zakonom o dobrobiti.


Tagovi

Švedska Čistoća na farmi Prljave životinje Higijena Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete