Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 11.03.2022. 14:00

Priplodne junice za više od 450 farmi u RS - dogovorena nabavka

Mjerom nabavke, ukupno 1.200 priplodnih junica, trebalo biti obuhvaćeno oko 466 farmi, a ukupan iznos investicije je oko 4,7 miliona maraka

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 297
  • 72
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i mljekara "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice dogovorili su nabavku oko 700 priplodnih junica kako bi unaprijedili primarnu proizvodnju mlijeka i ublažili poremećaje na tržištu. Za ovu namjenu će izdvojiti više od dva miliona KM, dok će farmeri učestvovati s 30 posto iznosa nabavne cijene.

Kako je pojasnio resorni ministar Boris Pašalić, Vlada RS će iz Kompenzacionog fonda izdvojiti million, a "Mlijekorpodukt" 1,2 miliona KM.

"Procjenjujemo da ćemo time znatno unaprijediti stočni fond i pomoći našim proizvođačima mlijeka s novim grlima kako bi povećali proizvodnju. Trenutno nedostaje mlijeka kod proizvođača, a postoji tržište za predaju", istakao je ministar.

Hoće li se mljekari izboriti za višu cijenu mlijeka?

"Mlijekoprodukt" trenutno dnevno preuzima u prosjeku 180 tona isključivo domaćeg mlijeka potvrdio je predsjednik Upravnog odbora ove kompanije, Darko Samardžija, dodavši kako je njihovo opredjeljenje da se snabdijevaju sirovim mlijekom s domaćeg, bh. tržišta.

Još oko 500 junica bi trebalo biti kupljeno u saradnji s mljekarom "Pađeni" iz Bileće, za šta će entitetska vlada također izdvojiti oko milion KM. Prema riječima ministra Pašalića, za regiju Hercegovina i Sarajevsko- romanijsku bit će nabavljeno do 500 junica. Dakle, ovom mjerom nabavke, ukupno 1.200 priplodnih junica, trebalo biti obuhvaćeno oko 466 farmi, a ukupan iznos investicije je oko 4,7 miliona maraka.


Tagovi

Mlijeko Otkup mlijeka Farma Junice Boris Pašalić Darko Samardžija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.