Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana koza
  • 21.01.2020. 16:00

Preporuke stručnjaka za optimalnu ishranu jaradi

Za zdrav i vitalan podmladak, veoma je važna ishrana koza, naročito u drugoj fazi bremenitosti, odnosno poslednjih 45 dana pre jarenja. Kako i kada pripremiti optimalan obrok?

Foto: Gordana Nastić
  • 256
  • 107
  • 0

Stočari mogu samo od zdrave i vitalne jaradi, uz odgovarajuću negu i ishranu, da iskoriste njihov genetski potencijal i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav podmladak, veoma je važna ishrana koza, naročito u drugoj fazi bremenitosti, odnosno, poslednjih 45 dana pre jarenja.

Kvalitet rođenih jaradi, uslovljen načinom ishrane

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, kaže da u ovom vremenskom periodu dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period servis vimena - priprema mlečne žlezde za narednu laktaciju. Kvalitet rođenih jaradi i kolostruma dosta zavisi od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti. Zbog toga je ovaj period, jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

Ishrana jaradi u prvim nedeljama života

"Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka povećava se za 30% pa i više. Orijentaciono, obrok bi mogao da se sastoji od 2.5 - 3kg kvalitetnog sena i 200 do 300 grama koncentrata, u zavisnosti od kvaliteta sena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (AD3E). Pre partusa, tri do četiri dana, obrok se smanjuje za jednu trećinu pa i za polovinu, vodeći računa o kvalitetu sena. Prvih pet dana nakon porođaja, kozu treba hraniti kombinacijom žitarica i kvalitetnog sena, a nakon toga postepeno normalizovati obrok", objašnjava Zafirović.

Ubrzo nakon jarenja, prema njegovim rečima, jare je pokretno i sposobno da traži vime. Pre sisanja, vime koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju, popije kolostrum i dobije vitamin AD3E. Sa prvim mlazevima kolostruma, koji sadrži imunoglobuline, formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti. Pasivni imunitet predstavlja osnovu za formiranje aktivnog imuniteta.

Poželjno je da gazdinstvo ima smrznute rezerve kolostruma

"Hranljivim materijama iz kolostruma zagreva se organizam, a ujedno se i razvija. Kolostrum uspostavlja normalni protok hraniva kroz creva. U slučaju da majka ugine ili nema mleko, jarad se podmeću kozi koja ima kolostrum, a može im se dati i kravlji, iako nije adekvatna zamena za kozji. Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima njegovih smrznuth rezervi. Prilikom korišćenja smrznutog kolostruma, obratiti pažnju na pripremu. Potrebno ga je zagrevati postepeno, na indirektni izvor toplote, ne veće od 50 Celzijusovih stepeni, da ne bi uništili imunoglobuline", naglašava stručnjak.

Seno i voda u dovoljnim količinama

Dodaje da temperatura pripremljenog kolostruma treba da bude 38 - 39 Celzijusovih stepeni. U prvoj nedelji života jarad se hrani na sisu i majčino mleko je jedino hranivo. Poželjno je da u ovom periodu mladunče sisa po volji i da bude zajedno sa majkom. Ukoliko je odvojeno, potrebnu količinu mleka (0.5 - 0.8 litara) treba dati u 4 - 5 podoja. Od druge nedelje u ishrani se uključuju kvalitetna sena (lucerka - detelina) i povećava se količina mleka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri podoja.

"Od treće nedelje u ishrani se dodaje koncentrat za jarad sa 18% proteina, količine oko 50 grama kada se postepeno povećava, tako da se sa starošću od 35 - 40 dana, dobije 300 - 350 grama koncentrata. Ova količina koncentrata zadržava se, a veće potrebe jaradi u pogledu potrebnih nutrijenata, nadoknađuje se upotrebom veće količine sena", ističe on.

Pravilna ishrana koza

Stručnjaci vranjske Poljoprivredno stručne službe, podsećaju stočare da količina mleka od pete nedelje počinje da se smanjuje. Zbog sve veće potražnje, kao i cene mleka i mlečnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon sedam dana starosti mogu postepeno uključiti zamenu za mleko. To je spoj mleka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti vitamina i drugih dodataka. Prilikom upotrebe ove zamene, obavezno moraju da koriste zdravstveno ispravnu vodu i da se pridržavaju uputstva za upotrebu. Seno i vodu moraju uvek da imaju na raspolaganju.


Tagovi

Ishrana jaradi Kolostrum Zamrznuti kolostrum Srđan Zafirović AD3E Kvalitetna sena Zamena za mleko


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.