Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 07.04.2022. 12:00

Pregovori stočara u Ministarstvu poljoprivrede o otkupnoj ceni mleka

Zahtevi mlekara da se poveća cena mleka za 30 dinara po litru, kao i da država interveniše plasmanom kukuruza iz robnih rezervi.

Foto: Depositphotos/p.thongdumhyu
  • 1.871
  • 450
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede u toku su pregovori sa stočarima Mačvanskog okruga o otkupnoj ceni sirovog mleka. Sastanku su prisustvovali predstavnici trgovinskih lanaca koji su prošle sedmice odbili da sednu za pregovarački sto sa delegacijom mlekarske industrije, piše Danas.

Podsećamo da su zahtevi mlekara da se poveća cena mleka za 30 dinara po litru, kao i da država interveniše plasmanom kukuruza iz robnih rezervi.

Imlek povećao cenu mleka, stočari tvrde suprotno?

Kompanija "Imlek" je nedavno najavila da će povećati otkupnu cenu mleka, pa će ona biti za 20 odsto viša nego pre godinu dana i to će biti najviša otkupna cena za sirovo mleko u proteklih 20 godina. Međutim, to su stočari demantovali.

Proizvođači mleka tvrde da ih u dosadašnjim pregovorima sa Ministarstvom nije podržao niko od predstavnika mlekarske industrije i da do dogovora nije došlo.

Podsetimo, i proizvođači u Bosni i Hercegovini zapretili su obustavom isporuke mlekarama, ukoliko do 10. aprila ne pristanu na novu otkupnu cenu od 0,95 KM (56 dinara) po litru. Trenutno je prosečna oko 0,60 KM (35 dinara). Crnogorci su takođe demonstrirali zarad povećanja cene mleka na 70 centi (82 dinara), zbog novog rasta cena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji, dok su nedavno Šapčani prosipali svoje. Trenutna otkupna cena mleka u Srbiji je od 28 do 45 dinara po litri, bez premije.


Tagovi

Cena mleka Pregovori Ministarstvo poljoprivrede Trgovinski lanci Otkupna cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.