Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u VB
  • 28.03.2022. 17:00

Pred kolapsom britansko stočarstvo?

Cene stočne hrane, đubriva i goriva svakodnevno rastu, ali ih ne prate cene poljoprivrednih proizvoda. Stočari su ogorčeni.

Foto: Depositphoto/sgudak/Syda_Productions
  • 686
  • 193
  • 0

Majkl Ouks, predsednik odbora za mlečne proizvode u Nacionalnoj uniji farmera Velike Britanije morao je ovoga meseca da zakolje deo svog mlečnog stada kako bi platio rastuće račune, piše Sky News.

"Mislim da niko u mojoj generaciji nije video nešto ovakvo. Postoji stvarna zabrinutost za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji. Količina hrane, izbor, cena i pristupačnost biće veliki izazov", navodi Ouks situaciju povećanja troškova đubriva, stočne hrane i goriva, a što je uzorkovano sukobom u Ukrajini.

Ovaj vlasnik mlekarske farme u Vorčesterširu dodaje da su se troškovi gotovo udvostručili. U protekloj nedelji morao je da donese odluku da zakolje deo svog mlečnog stada kako bi platio rastuće račune.

Rastu troškovi stočne hrane i goriva

U toj zemlji troškovi rasli su poslednjih godina. Bregzit i zabrinutost zbog nedostatka radne snage, praćeni su problemima u lancu snabdevanja tokom pandemije.

Ouks kaže da rast cena od početka sukoba u Ukrajini sada predstavlja stvarnu pretnju budućnosti njegovog poslovanja. Navodi da su u januaru 2021. plaćali nešto manje od 300 funti za tonu đubriva, cena je pre sukoba porasla na 600 funti, a sada je 1.000 funti. To je povećanje troškova hrane za 60 odsto.

Bregzit, pandemija i sada rat - uzrok su problema (Foto: Depositphoto/MicEnin)

I cena goriva je viša, a kupci onoga za farme plaćaju na dan isporuke. Prosečna cena proizvodnje mleka porasla na 40 penija po litru, ali samo odabrani farmeri primaju blizu tog iznosa. Ako ne dođe do rasta otkupne, mnogi će smanjiti ili napustiti proizvodnju na ekonomskoj osnovi.

Ouks je dodao da je đubrivo toliko skupo da bi poljoprivrednici mogli da odustanu od uzgajanja useva, jer im je to isplativije.

Tom Holder iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma potvrdio je da će supermarketi morati da povećaju cenu nekih artikala. On navodi da nema nikoga ko bi apsorbovao taj neizbežan rast.

Svinjarstvo na kolenima

I Britanski uzgajivači svinja su u nezavidnom položaju. Upozorili su na mogućnost propasti ovog sektora zbog naglog rasta cena hrane. Troškovi su porasli za 50 odsto za nedelju dana, a Nacionalna asocijacija uzgajivača svinja (NPA) pozvala je trgovce da plate više za svinjetinu, objavio je BBC News.

Ministarka poljoprivrede Viktorija Prentis rekla je da je već "najavila hitnu reviziju u lancima nabavke industrije svinja i rad je u toku."

Ona je dodala da se trenutne aktivnosti nadovezuju na one koje su uvedene kako bi pomogli u rešavanju problema sa viškom ove stoke, privremene vize za mesare i razgovore sa glavnim bankama i maloprodajnim lancima kako bi osigurali njihovu fleksibilnost prema uzgajivačima.

Nedostaje im radne snage (Foto: Depositphotos/davit85)

Poljoprivrednica Kejt Morgan iz Drifilda u istočnom Jorkširu rekla je da farmeri ne mogu da priušte poslednja povećanja. Ona kaže da hrana za svinje iznosi 70 odsto troškova uzgajivača. Trenutno se svinje otkupljuju po ceni oko 1,38 funti po kilogramu, ali sada će proizvodnja koštati više od dve funte po kilogramu. 

Na ovu je krizu već upozoravano nakon što je 40.000 svinja moralo biti eutanazirano zbog nedostatka mesara za njihovu obradu.

"Niko ne može da preživi sa pšenicom po ceni od 300 funti po toni. Situacija je sada iznad očajne i nema svetla na kraju tunela", izjavio je Rob Mutimer, predsednik NPA.


Tagovi

UK kriza Britanska poljoprivreda Ukrajina Britansko svinjarstvo Britansko mlekarstvo Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao