Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recept za obrok
  • 23.08.2017. 16:00

Pravilna ishrana koza

Da bi kozje mleko bilo kvalitetno, ishrana mora da bude dobro izbalansirana, a obroci prema utvrđenom rasporedu.

Foto: Biljana Nenković
  • 16.503
  • 180
  • 0

Jednoj kozi telesne mase od 50 kilograma potrebno je oko 3.5 kilograma dobro izbalansirane hrane za obrok. Stručnjaci kažu da se ovaj obrok servira u jasle pored redovne ispaše i obaveznog brsta, bez koga ova, kako je još zovu, sirotinjska krava, ne može da da optimalnu količinu kvalitetnog mleka.

Raznovrsna ishrana održava apetit

Kozarstvo je sve popularnije kod domaćih stočara zbog relativno lakog načina gajenja i zbog očekivanja da će od proizvoda koje prave od kozijeg mleka ostvariti dobit. Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne službe u Kragujevcu kaže da je kozama neophodna raznovrsna ishrana, jer se samo tako održava dobar apetit kod ovih životinja.

"Da bi sir bio kvalitetan potrebna je i dobra i pravilna ishrana. Po načinu iskorišćenja hrane i podmirivanja potreba, koze su slične ovcama i govedima. Ipak postoje neke njihove karakteristike koje ih odvajaju od ostalih preživara. Koze vole raznovrsnu ishranu i često je menjaju. Najviše vole da brste. I upravo je brst u najvećoj meri i zastupljen u njihovoj ishrani. One raznovrsnom ishranom održavaju apetit. Zato je izvođenje na pašu jedan od uslova koje stočari moraju da poštuju kada su koze u pitanju".

Recept za dnevni obrok

Iako se misli da ishrana koza može da prođe olako, treba voditi računa o tome da one u odnosu na svoju telesnu masu daju mnogo mleka i zbog toga konzumiraju relativno veliku količinu hrane. Dobrom i pravilnom ishranom, naročito pred oplodnju, pri kraju graviditeta i tokom laktacije, one dnevno daju od 3 do 5 kilograma mleka.

"Koncentrantne smeše za koze liče na one koje se daju ovcama, ali ih je potrebno prilagoditi i kvalitativno i kvantitativno. Primer obroka za koze u laktaciji čija je telesna masa 50 kilograma je - pola kilograma sena, dva kilograma silaže kukuruza, oko 400 grama suncokretove sačme, 600 grama kukuruza u klipu i stočne krede u odnosu 0,02 procentu na ukupnu masu obroka. Jednoj kozi je potrebno 3,52 kilograma dobro izbalansirane hrane koju mora da dobije pored toga što ide na ispašu i brst", kaže Joksić.

Ukoliko ishrana ne odstupa od preporučene količine i kvaliteta sastav mleka je tada najbliži kravljem - kapljice su nežne i lako svarljive.

Uobročite koze i pridržavajte se rasporeda

Što se tiče redosleda, treba im prvo davati koncentrovana i sočna hraniva, pa tek onda seno. Hranu sa specifičnim mirisima, koja utiče na ukus i miris mleka, ili silažu, treba davati posle muže. U toku zime kabasta hrana kozama se daje tri puta dnevno, a koncentrat dva puta. Tako se koncentrat i seno daju ujutru i uveče, a sočna hraniva i silaža popodne.

U toku leta kombinuju se ispaša i koncentrati.

Stručnjaci još navode da treba odrediti redosled davanja obroka i da je neophodno pridržavati ga se, jer se koze uznemire kada obrok kasni. Prvo hranjenje počinje obično u šest ujutru, kada koze dobijaju prvu količinu dnevnog obroka, a poslednji bi trebalo da je oko 18 sati. Na kraju treba pomenuti da kozama u svako doba dana treba da bude dostupna dovoljna količina sveže vode.

Foto: Biljana Nenković


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Tagovi

Kozarstvo Ishrana koza Izvođenje na pašu Kozji sir Koze u laktaciji Silaža Seno Stočna kreda Suncokretov sačma Preživari Izblansirani obrok Goran Joksić PSSS Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!