Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistika ne laže
  • 08.09.2022. 12:00

Poziv farmera: Ko priča o stabilnoj proizvodnji mlijeka u FBiH, nek' stane ispred nas!

Po proizvodnji mlijeka u FBiH prednjače Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Lani je u USK proizvedeno oko 37 miliona litara, a u TK oko 30 mil. l, ove godine manjak je već evidentan

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 349
  • 119
  • 0

Proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH opada iz mjeseca u mjesec, tvrde farmeri, navodeći kako se informacije o stabilnoj proizvodnji kose s realnim stanjem. U prilog tome idu i statistički podaci, koji pokazuju da je u maju ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, na teritoriji cijele države, bila manja za 36,7 posto u odnosu na isti period lani.

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH u posljednje tri godine bilježila je rast. Tako je u 2019. godini proizvedeno 127,9 miliona litara, 2020. godine 135,4 miliona litara, a 2021. godine 140,9 miliona litara mlijeka. Ove godine će, tvrde farmeri, mlijeka biti manje za nekoliko miliona litara. Inače, po proizvodnji prednjače Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

"Na području TK je na kraju drugog kvartala bilo 1,5 miliona litara manje u odnosu na prošlu godinu. Moramo shvatiti da veliki proizvođači, ne mogu opstati bez malih. Oni možda povećavaju proizvodnju, ali mala gazdinstva se zatvaraju, u konačnici je jasno kakva će biti računica", kaže Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Pad proizvodnje

Napominje da se s nedostacima i smanjenom proizvodnjom susreću i njihove kolege u regionu i Evropi, te da svjedočimo praznim policama u susjedstvu, kao i zabrani izvoza iz Srbije. Podsjeća da su problemi počeli još na proljeće, kada su đubriva, sjemenski materijal i gorivo enormno poskupili, a potom je suša "potopila farmere".

Ko ispod krave jednom ustane, više se ne vraća, upozoravaju farmeri (Foto: Depositphotos/lnzyx)

"Prinosi silaže i zrna kukuruza su smanjeni za 50 posto. Prvi otkos sijena je bio smanjen, jer 90 posto proizvođača nije đubrilo, a drugog skoro da i nije bilo zbog suše. Do kraja godine, mi na TK, ćemo vjerovatno imati manjak proizvodnje blizu pet miliona litara", dodaje Glibanović.

Prošle godine je ovdje proizvedeno oko 30 mil. litara, što je trećina potreba stanovništva ovog kantona. Kada je riječ o USK gdje je lani proizvedeno oko 37 miliona litara, farmer Rasim Begić iz Cazina kaže da će ove godine sigurno biti 20 do 30 posto manje.

"Grla se rasprodaju, farme se zatvaraju, o proširenju ne razmišlja baš niko, dok više od 50 posto razmišlja o smanjenju broja grla", prenosi nam sliku tamošnjeg stanja.

Hoće li BiH ostati bez mlijeka - "šverc" ne može podmiriti potrebe?

Nagli pad proizvodnje i veliki problemi u Krajini, dodaje, mogu se očekivati za dva-tri mjeseca.

"Ja na farmi imam 65 grla, od toga je 25 muznih krava, ostalo su telad, junad i junice. Na ovakve prinose, koji nisu ni blizu očekivanog, planiram do zime smanjiti za 30-40 posto broj grla. Samim tim će se i smanjiti proizvodnja", ističe Begić.

Stanje "ispod crte"

Naši sagovornici napominju da svi moraju shvatiti kako su farme fabrike mesa i mlijeka, te da se oni ne može proizvesti u laboratoriji. Opadanju proizvodnje je dosta pogodovala i niska otkupna cijena. Naglašavaju kako su oni jedini proizvođači koji proizvod daje na tržište po cijeni koju neko drugi određuje.

Mlijeka sve manje, cijene sve više – još će rasti?

Pozivaju one predstavnike udruženja, koji tvrde da je situacija stabilna, da stanu pred farmere i kažu ono što navode u saopćenjima.

"Ko ispod krave jednom ustane, više se ne vraća, to trebaju svi imati na umu. Onaj koji tvrdi da je stanje sjajno, neka tako hrabro iskorači pred farmere USK. Stanje je ispod crte. Alarmantno!", zaključuje Begić.
 


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Farma Farmeri Nestašica Krave Eldin Glibanović Rasim Begić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.