Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 11.08.2021. 18:00

Potvrđena afrička svinjska kuga u Mađarskoj - izdana su upozorenja

Na truplu divlje svinje u blizini sela Biscke potvrđen je virus afričke svinjske kuge. Izdana su upozorenja za stočare, ali i posjetitelje na tom području.

Foto: Bigstock/Grisha Bruev
  • 106
  • 338
  • 0

Mađarsko državno tijelo za sigurnost hrane, Nebih, je objavilo da je u blizini sela Biscke na truplu divljeg vepra otkriven virus afričke svinjske kuge (ASK).

Mrtva životinja pronađena je na rubnom dijelu županije Fejer koja je prethodno proglašena kontaminiranim i rizičnim područjem, a vjeruje se da je zaraza pogodila i širu populaciju divljih svinja. O ovom je slučaju obaviještena i Europska komisija, ali i partnerske zemlje, piše hvg.hu.

Kako je priopćio Nebih, sada je najvažniji zadatak zaštititi domaća stada svinja, za što je potrebno, podsjećaju, držati se preventivnih mjera za zaštitu od ove bolesti. Istaknuli su da ASK mogu prenijeti i posjetitelji šuma te da radi toga ne ostavljaju ostatke hrane za sobom i pažljivo dezinficiraju obuću nakon izleta u prirodu.

Vlasti su potvrdile da se radi o virusu koji nije štetan za ljude, ali upozoravaju na ekonomske posljedice te apeliraju na uzgajivače svinja da se u potpunosti pridržavaju svih pravila prevencije.

ASK se širi i u drugim zemljama 

Zbog ove je bolesti Dominikanska Republika prošlog tjedna priopćila da će usmrtiti desetak tisuća svinja, nakon što je otkrila ASK u 11 od 32 pokrajine u zemlji, piše reuters. Vlasti su rekle da je jedini način da se zaustavi bolest, koja je smrtonosna i za koju ne postoji cjepivo, pobiti cijelu populaciju svinja na farmama na kojima je otkrivena. Meksiko je radi toga zabranio uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

U Njemačkoj i dalje grade ograde kako bi se zaštitili od ASK-a, a topagrar je izvijestio da su u Bavarskoj nedavno nabavljeni materijali za oko 760 kilometara novih ograda. U to je uloženo više od 300 tisuća eura.

Kako piše farmer.pl, loša situacija je u Poljskoj, gdje je krajem srpnja pronađeno još desetak novih slučajeva zaraze kod divljih životinja.

Situaciju možete pratiti i putem interaktivne krate: 


Tagovi

ASK Mađarska Divlje svinje Bolest svinja Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.