Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 04.05.2019. 17:00

Posle studija, na selo: Uz pomoć znanja do većeg prinosa mleka

Tek svršeni student poljoprivrede Miloš Pejčić iz Pirota, od malih nogu je pomagao dedi na njivi i u štali, pa ne čudi njegova ljubav prema selu. Po završetku studija odlučio je da se vrati na selo i da preuzme porodično gazdinstvo u svoje ruke.

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 208
  • 18
  • 0

U pirotskom kraju, nekada poznatom po stočarstvu, poslednjih nekoliko godina stočni fond se stalno smanjuje. Tome ne pomažu ni subvencije kako države, tako i lokalne samouprave, koja je iz budžeta za razvoj stočarstva izdvojila 10 miliona dinara, ove godine.

Pusta staroplaninska sela i nezainteresovanost mladih su glavni razlozi za takvu situaciju. Ipak, ima i onih koji menjaju takva pravila, a jedan od njih je i školovani mladić u pirotskom selu Poljska Ržana.

Higijena štale za mlečne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Miloš Pejčić: Proizvodnja hrane je budućnost

Miloš Pejčić iz Poljske Ržane kod Pirota smatra da je proizvodnja hrane budućnost, da je kvalitetne hrane sve manje, te da će ljudi plaćati kvalitet u budućnosti.

Njegov deda Predrag Pejčić je kako kaže za RTS srećan zbog toga što se njegovo gazdinstvo neće ugasiti. "Jer tu stvarno nazirem dobru proizvodnju - maltene i dobru zaradu, biće za nas apsolutno bolje nego da radimo bilo gde," rekao je Predrag. 

Iako su i do sada imali zaokružen proces proizvodnje od sirovine do prerade, mnogo toga se promenilo od kako se Miloš vratio s fakulteta i počeo da primenjuje stečeno znanje.

"Jedna od najefikasnijih novina je na primer, promena obroka kod krava, što je rezultiralo time da pored povećanja muznog proseka imamo i mnogo bolji reproduktivni status kod krava. Muzni prosek na našoj farmi je trenutno 29,3 l mleka - odnosno dnevno bruto 650 litara mleka", navodi Miloš.

Edem vimena - Posledice i preventiva

U planu i izgradnja novog objekta i povećanje grla 

Pejčići planiraju da grade nov objekat i da povećaju broj grla i za to koriste i državne i subvencije lokalne samouprave Pirota.

"U stočarstvu ćemo najpre finansirati kupovinu i nabavku priplodnih grla ,a zatim i opremu koja se koristi u stočarskoj proizvodnji. Pravo imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji grada Pirota", objašnjava Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Statistika beleži rast ovaca u Srbiji, a manji broj goveda 

U pirotskim selima, gde je nekada ovčarstvo bilo najzastupljenije, poslednjih godina primat zauzima intenzivna govedarska proizvodnja, pa su i subvencije u stočarstvu uglavnom usmerene ka povećanju kvalitetnih grla goveda.

Podsećamo statistika u Srbiji beleži samo broj rast ovaca kojih sada u državi ima 1.799.814 (rast od 3,7 odsto). Manje je goveda (881.152, pad od 3 odsto), svinja (3.266.102, pad od 4,1 odsto), koza (218.397, pad od 5,8 odsto), živine (23.184.408, pad od 13,2 odsto).


Izvori

RTS


Tagovi

Uzgoj krava Proizvodnja hrane Razvoj stočarstva Broj goveda Miloš Pejčić Predrag Pejčić Goran Popović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.