Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kavezi za krmače
  • 11.06.2020. 15:00

Ponovo odloženo glasanje o boksevima za svinje - farmeri strahuju zbog mogućih troškova

Novim predlogom nemačkog ministarstva poljoprivrede propisuje se smanjenje držanja u kavezu nakon prašenja na pet dana umesto prvobitnih 35, a boravak u prostoru nakon oplodnje smanjen je sa četiri sedmice na osam dana. Menja se i veličina bokseva.

Foto: Depositphotos/tawintaew
  • 871
  • 64
  • 0

Nemačko Savezno veće Bundesrat ponovno je odložilo kontroverzno glasanje o veličinama bokseva za svinje, a koje je bilo zakazano za peti jun. Dok se aktivisti za dobrobit životinja i Zeleni pozivaju na strože propise i pokreću razne peticije, poljoprivrednicima je odlaganje dobrodošlo jer strahuju od većih troškova ako budu morali da povećaju svoja prasilišta.

Podsećamo, krmače se trenutno drže u boksevima odnosno, kako ih zovu, metalnim kavezima, u kojima mogu tek malo da se pomere napred ili nazad, ali nikako ne u stranu i u kojima kada leže, ne mogu do kraja da protegnu noge. Što je još gore, u takvom položaju budu i po nekoliko sedmica godišnje - nakon oplodnje i nakon prašenja.

Menjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

Novim predlogom Ministarstva poljoprivrede propisuje se smanjenje držanja u kavezu nakon prašenja na pet dana umesto prvobitnih 35, a boravak u prostoru nakon oplodnje smanjen je sa četiri sedmice na osam dana.

Što se tiče proširenja, boksevi moraju da budu najmanje 2,2 metra dugi i između 65 i 85 centimetara široki, a poljoprivrednici imaju čak 17 godina da svinjce preurede u skladu s novim odredbama.

Zeleni se bune, a poljoprivrednici strahuju

Aktivisti za dobrobit životinja godinama već pozivaju na ukidanje takozvanih svinjskih kutija. Organizacija Land schafft Verbindung organizovala je proteste petog juna nakon što je glasanje odloženo, a potrošačka organizacija Foodwatch pozvala je nemačku političku stranku Zeleni, da ne podrže trenutni predlog.

"Ko pridaje toliko važnosti okolini, ljudima i životinjama, ne može i ne sme da pristane na propise koji omogućuju zatvaranje bespomoćnih životinja u tesne gvozdene kutije", poručio je Matias Volfšmit, veterinar i direktor međunarodne kompanije Foodwatch.

Farmeri sa druge strane strahuju od povećanja troškova ako budu morali da proširuju svoja prasilišta, a brojni članovi poljoprivrednih udruženja okupili su se u Berlinu kako bi upozorili na znatnu ekonomsku štetu koju bi nemački poljoprivrednici mogli da pretrpe.

Eutanazija svinja gušenjem i kuvanjem na 120 stepeni?

"Ako novi predlozi stupe na snagu, trebalo bi da ponovno obnovim i uložim između 300 i 400 hiljada evra, a pored skupe konverzije svoje stado bi trebalo da smanjim za 100 krmača“, rekao je za euractiv stočar Eno Garbade koji je pre četiri godine obnovio staju sa novih 380 svinja.

U Švedskoj i Velikoj Britaniji ovakav način držanja zabranjen

U Danskoj, Holandiji i Austriji postoje zakoni koji propisuju da se krmača u boksu može držati samo nekoliko dana, dok je u Švedskoj ovaj način držanja zabranjen još od 1998. godine, a u Velikoj Britaniji od 1991. godine.

Nemačka je najveći proizvođač svinjskog mesa u Evropskoj uniji, a slede je Španija, Francuska i Poljska.

Ako se dogovori postignu na vreme, Savezno veće Bundesrat održaće glasanje 26. juna 2020 godine.


Tagovi

Krmače Boks Prasilište Kavez Propisi Predlog Bundesrat Glasanje Zeleni Poljoprivrednici Troškovi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.