Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 09.05.2021. 07:30

Poljaci odustaju od svinjarstva - najviše mali uzgajivači

U Poljskoj je u prva tri meseca ove godine uzgoj svinja smanjen za 23.000 grla. Koji su razlozi?

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 328
  • 270
  • 0

Proizvodnja svinja u Poljskoj sve više opada. Nedavna analiza Govarto Grupe, jedne od najvećih prerađivača mesa u toj zemlji, otkrila je da je u prva tri meseca ove godine smanjila uzgoj za 23.000 tih životinja. To znači da je u navedenom razdoblju dnevno uzgoj manji za oko 250 njih, piše farmer.pl.

Prema analitičarima kompanije, ovako brzo smanjivanje broja uglavnom je posledica niske profitabilnosti proizvodnje, ali i afričke svinjske kuge (ASK) koja stvara probleme poljskim uzgajivačima. Iako se situacija na tržištu poboljšala krajem kvartala, trend likvidacije se nastavlja pa je tako prve nedelje aprila zaklano 200 stada.

Bez obzira što su cene svinjetine rasle, one za hranu su i dalje visoke. Zbog neizvesne situacije na tržištu, mnogi su uzgajivači propustili jedan proizvodini ciklus. Razlog za zabrinutost je i zaustavljanje trenda rasta cena zabeležen u drugoj polovini marta i u aprilu. 

Analizom je utvrđeno da se pad broja svinjara odnosio i na velika i mala gazdinstva, ali najviše se smanjio broj onih koja drže stada do pet svinja. Pad od 12 odsto zabeležen je kod farmi koja uzgajaju od 100 do 1.000 grla te pet odsto na onima koje drže više od 1.000 životinja.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Nemačke

Početkom prošlog meseca njihova populacija svinja bila je oko 10,2 miliona, što je za 9,4 odsto manje u odnosu na početak godine. Tako je ona pala na najniži nivo koji nije zabeležen još od sredine 1950-ih. Trenutna populacija je niža za 50 odsto u odnosu na sredinu 1970-ih, kada je zabeležen najveći broj ovih životinja u toj državi ikad.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Poljska Svinjarstvo Pad proizvodnje Svinje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.