Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne mjere
  • 02.08.2020. 11:55

Pojačana kontrola mesa kod uvoza - jedno od mogućih rješenja?

Poljoprivrednici neće dozvoliti da se uništi domaća proizvodnja. Stočari su spremni izaći pred državne institucije BiH, kako bi radikalno tražili da se ispune njihovi zahtjevi.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 94
  • 12
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini zahtijevali su uvođenje određenih mjera u uvozu svježeg i rashlađenog mesa junadi i svinja. Za sada su dobili samo obećanje da će doći do realizacije traženog.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH, Vladimira Usorca, prelevmani bi trebalo da iznose 2 KM/kg uvezenog mesa dok bi carina trebala da bude 10%, u trajanju od 200 dana. Kako kaže, mjera bi se primjenjivala dvije godine, a da bi zaživjela u praksi, neophodno je riješiti i neka tehnička pitanja. 

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Podsjećamo, naši farmeri su prošle sedmice tražili od Vijeća ministara BiH da se zaštiti domaća proizvodnja svinjskog i junećeg mesa, a samim tim i prerađivački i klaonički kapaciteti. I to nije samo stav Udruženja poljoprivrednika nego i domaćih klaonica koje se takođe suočavaju sa problemom nelojalne konkurencije.

Složili su se da je riječ o nelojalnoj konkurenciji

Prema riječima Usorca, poljoprivrednici su dobili obećanje ministra Košarca da će oni donijeti tu odluku i da nema razloga da mu ne vjeruje.

Udruženje neće dozvoliti da se uništi domaća proizvodnja. Stočari su spremni izaći pred državne institucije BiH, kako bi radikalno tražili da se ispune njihovi zahtjevi.

Stočari na koljenima: bikovi prerastaju, izvoz u Tursku još blokiran

"Bojim se ako izađemo na ulice, da će to biti opšta pobuna", poručio je Usorac.

I drugi poljoprivrednici koji su prisustvovali sastanku, potvrđuju da im je dato obećanje da će ovaj problem biti riješen.

"Ministar je izjavio da će u roku od mjesec dana riješiti ovo pitanje. Slaže se da oko ove teme postoje problemi zato što su trenutne cijene ispod cijene koštanja i postoje velike količine robe koja ne može naći svog kupca. A za sve je uzrok uvozna roba koja je ovdje zauzela naše tržište. Složio se da se radi o nelojalnoj konkurenciji", rekao je poljoprivrednik, Ranko Sarajlić za  Nezavisne.

Pojačati kontrolu kod uvoza mesa

Nakon održanog sastanka, iz resornog ministarstva su naveli kako je glavni cilj razgovora bila neophodnost analize opravdanosti uvođenja mjera zaštite za uvoz svježeg i rashlađenog mesa u našu zemlju.

Košarac se potpuno slaže za zaštitu domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih ugovora čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina.

"Važno je nastaviti sa podrškom domaćim kapacitetima tako što će se koristiti dostupni spoljnotrgovinski mehanizmi u okviru postojećih međunarodnih ugovora, kao i politika nadležnih entitetskih ministarstava", poručio je ministar.

Općina Kakanj: Prijavite se za podsticaj za rasplodne krmače

Prema njegovim procjenama, potpore za domaću proizvodnju trebale bi biti kroz konkretne mjere pa je iz tog razloga uputio dopis ambasadoru Turske u BiH. Ovim putem zatražiti će da otvorena kvota za izvoz mesa iz naše države sa sadašnjih 3.000 tona, bude povećana minimalno za dodatnih 2.000 tona mesa. Takođe, u planu je da jedna od zaštitnih mjera bude i nastavak pregovora za izvoz domaćih proizvoda na tržište EU.

Ministar je još najavio da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti pojačanu kontrolu kod uvoza svježeg i rashlađenog mesa u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika naglašavaju da je postojeća situacija sa pandemijom korona virusa podstakla smanjenje potrošnje mesa, a što je dodatno opteretilo domaće proizvođače, klaoničare, ali i trgovce.


Tagovi

Uvoz mesa Udruženje poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac Klaonički kapaciteti Staša Košarac Ranko Sarajlić Spoljnotrgovinski mehanizam Kontrola uvoza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.