Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 26.07.2019. 09:00

Pogođena još jedna farma svinja u Bugarskoj - otkrivena afrička svinjska kuga

Bugarske vlasti su ove nedelje proglasile vanredno stanje u gradu Ruseu u okrugu Pleven, u severnoj Bugarskoj.

Foto: Bigstockphoto/Stramyk
  • 250
  • 35
  • 0

U Bugarskoj je otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na severoistoku zemlje, saopštila je Agencija za bezbednost hrane.

Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je početkom ovog meseca i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili domaćinstvima u Bugarskoj.

"Još jedna epidemija otkrivena je u selu Brashlen, na velikoj industrijskoj farmi sa više od 40.000 svinja", izjavila je Aleksandra Miteva, vršilac dužnosti tela nadležnog za bezbednost hrane dodajući da će sve svinje na gazdinstvu biti eutanazirane, navodi Reuters

Vakcinacija protiv svinjske kuge ukida se od 01. oktobra

U Bugarskoj je prijavljena prva pojava virusa na industrijskoj farmi u subotu, 20. jula, na farmi u selu Nilolovo, blizu Rusea. Na farmi u Nikolovu takođe su eutanizirane sve svinje. Bugarske vlasti su ove sedmice proglasile vanredno stanje u gradu Ruseu kao i u okrugu Pleven, u severnoj Bugarskoj koje će trajati do 31. jula, a možda se takvo stanje i produži. 

Bugarska, koja je članica Evropske unije, takođe je prijavila i oko 20 slučajeva bolesti kod uginulih divljih svinja, u različitim regijama, uključujući i granične pokrajine sa Rumunijom.

Stručnjaci kažu da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak 500.000 svinja moglo biti eutanazirano. Dodaju da ova bolest ne utiče na zdravlje ljudi. 

Bugarska je mobilizovala vojne i policijske snage kako bi pomogla u borbi protiv bolesti i zaštitila svoju važnu industriju uzgoja svinja. Preventivne mere uključuju povećanje kontrole prometa i graničnih prelaza, dezinfekciju farmi i ograničavanje prodaje svinjetine i prerađenog mesa.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička svinjska kuga Bugarska Epidemija Alexandra Miteva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.