Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 10.12.2015. 15:30

Podsticaji u stočarstvu ostaju nepromenjeni

U resornom ministarstvu danas su saopštili da će podsticaji u 2016. godini u stočarstvu ostati isti, a premija za mleko, koja iznosi 7 dinara po litri neće biti ukinuta.

  • 244
  • 10
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas da će u 2016. godini ostati isti podsticaji u stočarstvu i da premija za mleko koja iznosi sedam dinara po litri neće biti ukinuta.

Kako se navodi, informacija plasirana u javnost, a koja je uznemirila stočare da će premija za mleko biti ukinuta, potpuno je netačna. Dodaje se da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede danas imali sastanak sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Srbije na njihov hitan zahtev, na kome su razgovarali o premiranju mleka, podsticaju u stočarstvu i netačnoj informaciji da će premije biti ukinute.

Udruženjima predložen niz konstruktivnih predloga

U saopštenju se ističe da je pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Katanić kazao da je predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Srbije predloženo niz konstruktivnih predloga koji će biti uzeti u razmatranje i izmenama i dopunama Zakona o podsticajima nastojaće se da budu rešeni. Katanić je naveo i da je važno što ovo udruženje prepoznaje hitnost donošenja odluka i uspostavljanje novog sistema premiranja mleka, a to je plaćanje po kvalitetu.

Proizvođači spremni podržati odluku koja će rekonstruisati sistem podsticaja

U saopštenju se navodi i da je predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović, kazao da su oni danas dobili uveravanje da se agrarni budžet neće menjati i da se premije za mleko neće menjati. "Spremni smo da podržimo odluku koja će rekonstruisati sistem podsticaja. Želimo da premija za mleko ostane minimalno sedam dinara za mleko ekstra klase, i predlažemo da ona bude povećana i na osam i devet dinara, ali takodje predlažemo da se mleko koje nije u klasi kvaliteta, ne premira", kazao je Jovanović.

Time bi se, kako je dodao, ispravila nepravda koja ide na štetu onih stočara u Srbiji kojih je oko 50 odsto, koji permanentno ulažu i investiraju u svoju proizvodnju i kvalitet muže, a obeshrabrili oni koji to ne čine.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Premije za mleko Podsticaji u stočarstvu Nenad Katanić Agrarni budžet Ljubiša Jovanović Udruženja proizvođača