Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 03.10.2020. 13:30

Po mirisu i boji procijenite da li je silaža ili sjenaža dobra

Miris silaže treba da je prijatan, blago kiselkast i da podsjeća na svjež hljeb sa kvascem ili kao kiselo povrće, što se može odrediti ukoliko se masa protrlja kroz dlanove i ukoliko je dobra, mirisi će brzo ispariti, a ukoliko nije, oni loši se zadržavaju.

Foto: Julijana El Omari
  • 274
  • 71
  • 0

Spremanje silaže zahtjeva dosta znanja iako tako ne izgleda, kako bi zadovoljila sve kriterije kvaliteta od momenta sječenja kukuruza do završne operacije sabijanja i pokrivanja. Zdrava i kvalitetna silažna masa obezbjeđuje dobru produktivnost i zdravstveno stanje grla, ističe stručnjak za ratarstvo, Gordana Rehak.

Kada govorimo o ocjeni kvaliteta, može se reći da organoleptički način njegovog određivanja podrazumijeva boju, ukus, miris i strukturu, koja treba ostati sve do kraja korištenja, kao da je sada pripremljena. Masa treba imati usitnjenu strukturu gdje se svaki dio biljke, djelovi stabla, lišća i zrno veoma dobro razlikuju. Boja treba da je žuto-zelena, što zavisi od boje usjeva kada je siliran.

Osjetite miris prave dobre silaže

Silaža od lucerke treba imati maslinasto-zelenu boju, a od glava i lišća šećerne repe, mrku boju. Miris treba da je prijatan, blago kiselkast i da podsjeća na svjež hljeb sa kvascem ili kao kiselo povrće, što se može odrediti ukoliko se silaža protrlja kroz dlanove i ukoliko je ona dobra, mirisi će brzo ispariti, a ukoliko nije, oni loši se zadržavaju.

Što se tiče strukture, nju možemo odrediti tako što uzmemo i stegnemo masu u šaci i držimo nekoliko minuta pa ukoliko je adekvatna ona ostaje kompaktna i sočna, ali se iz nje ne cijede sokovi.

Opasnost od plijesni

Kada je neispravna ima tamno braon ili crnu boju, a kada se stegne u šaci ona je ljigava, oštrog i kiselog mirisa kao sirćetna kiselina, a miris je užegao kao maslac pri čemu i ima visok sadržaj buterne kiseline. Takođe, u njenom sastavu ne bi se trebalo naći strana tijela poput zemlje, kamenčića, plijesni niti leševa miševa.

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Kako je ranije sagovornik autorke Jelena Gajić Đokić za Agroklub rekao, što je manje zraka u siliranoj masi, manje su šanse da se pokvari, a njena sabijenost ne zavisi samo od mehanizacije koju koristimo već i od sadržaja suhe materije biomase i stepena usitnjenosti biljnog materijala. Kad je gazimo i kasnije kada je dajemo stoci bitno je da ima prijatan miris. 

Plijesnivost je negativna pojava, koja se javlja kao posljedica prisustva zraka ukoliko se ne sabije dovoljno ili se nepravilno koristi. Može se pojaviti na površini silirane mase, prilikom čega se ili odstrani ili se javlja u dubljim dijelovima, što je rizično jer postoji opasnost da se pokvari veći dio. Ovako široko rasprostranjene plijesni mogu biti uzročnici niza bolesti koje se nazivaju zajedničkim imenom mikoze i mikotoksikoze, a čiji su izazivači različite gljivice, naglašava Rehak.

Odrediti kvalitet laboratorijskom analizom

Drugi način određivanja kvaliteta je hemijski sastav koji se vrši laboratorijskom analizom i na taj način se utvrđuje sadržaj pojedinih hranljivih materija, kiselost, odnosno pH vrijednost, sadržaj određenih organskih kiselina koji su zapravo kriteriji kvaliteta.

Parametri dobre silaže su: pH vrijednost 3,5 - 4,2, da preovlađuje mliječna kiselina pa sirćetna dok su propionska i buterna nepoželjne.


Tagovi

Silaža Sjenaža Stoka Kvalitet silaže Miris silaže


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...