Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 12.03.2019. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Pevač Branislav Orlović uspešno uzgaja ovce rase il de frans

Tržište je već obezbeđeno, kupaca ima, a ima i mnogo mladih koji su u ovčarstvu videli dobru ekonomsku računicu, manje posla nego u svinjarstvu, čistiji posao i bolju cenu. To je bio motiv i za Branislava Orlovića da počne da se bavi uzgojem ovaca, a nije mu strano ni da vikendom zarađuje kao pevač.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 871
  • 133
  • 0

"Čuvam ovce i pevam pesmu Čoban tera ovčice", odgovor je Branislava Orlovića iz Donjih Petrovaca na pitanje čime se bavi... Ovo je i šala, ali i ozbiljna konstatcija, s obzirom na to da ovaj stočar četiri godine drži farmu ovaca i danas ima oko 120 grla francuske rase il de frans, a da vikendom zarađuje kao pevač.

Počeo 2015. godine sa 30 grla 

Objekte u dvorištu porodične kuće podigao je 2014. godine, a posao je počeo 2015. godine sa 30 grla. U pitanju je tovna rasa, kvalitetnog mesa. Ovaj stočar radi samo priplod, sistem umatičenja, pedigrira ovce i kao takve ih dalje prodaje.

"Primera radi, na 100 ovaca bude oko 180 jaganjaca. A ovca nosi jagnje oko pet meseci i ono sisa još dva i po meseca, nakon čega kreće nov ciklus za priplod. U objektima postoje boksovi u kojima se ovce jagnje, u kojima su mladunci oko nedelju dana, posle čega se spajaju u grupe," kaže Branislav. 

Posao počeo sa 30 grla (Foto: Zlatko Markovinović) 

Posle toga kako je dalje objasnio prolaze kroz specijalne otvore u boksove u kojima se dohranjuju i tokom perioda sisanja. To se već događa kada su stari tri nedelje i kada počinje da im funkcioniše sistem za preživanje.

"Istovremeno sisaju i jedu hranu. Sa dva i po meseca starosti dostižu težinu od oko 30 kilograma, onda se odbijaju od majke, koje tada hranimo samo slamom kako bi im zasušila vimena i kako bi mogle da uđu u nov reproduktivni ciklus. Jagnjad su tako već sa dva i po meseca spremna za prodaju", kaže Branislav Orlović.

Jagnje od tri do četiri meseca je 250 evra po komadu

Tržište je već obezbeđeno, kupaca ima, a ima i mnogo mladih koji su u ovčarstvu videli dobru ekonomsku računicu, manje posla nego u svinjarstvu, čistiji posao i bolju cenu. To je bio motiv i za Branislava da počne da se bavi uzgojem ovaca. Pre toga Branislav se nije bavio nekim drugim vidom stočarstva, osim što je kao dete sa sela imao dodira za ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

Cena jagnjeta starosti od tri do četiri meseca je 250 evra po komadu, šilježice stare šest meseci na osnovu kojih može da se ostvari povraćaj od države koštaju od 350 do 400 evra po komadu. Proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda se ne bavi. Najvažnije od svega je kvalitetan priplodni materijal.

"Prvenstveno mora da se uzme kvalitetno priplodno grlo, a ja svoja nabavljam iz Francuske. To su šilježice od šest meseci, čak ih i država subvencioniše i daje povraćaj od šest do osamnaest meseci. Tako isto ko i sa moje farme kupi šilježicu starosti od šest meseci, od mene dobije račun koji dalje podnosi Upravi za agrarna plaćanja za povraćaj sredstava od 20.000 dinara po komadu", dodaje Orlović.

Dragan Petrović: Obrovac - naša prestonica il de frans rase ovaca

Subvencije od 7.000 dinara po grlu, a jagnjad čista zarada

Branislav Orlović koristi i subvencije od 7.000 dinara po grlu odrasle ovce koja se ojagnjila. Kako kaže, tim sredstvima može da pokrije troškove ishrane ovce, dok su jagnjad čista zarada.

Na svojih deset hektara zemlje proizvodi lucerku i kukuruz za stočnu ishranu. Njegovo dvorište izlazi na pašnjak, čija površina za sada zadovoljava potrebe ishrane ovaca tokom prolećnih, letnjih i jesenjih meseci. To neće biti zadugo, jer ovaj stočar planira da proširi proizvodnju i da zakupi i veću površinu seoskog pašnjaka.

Sreća za ovčare i govedare  jeste ta da se seoski pašnjak u Donjim Petrovcima nalazi nad antičkim rimskim gradom Basijana, pa ta zemlja ne sme da se obrađuje ni na koji način i još dugo će služiti samo za ispašu stoke.

Objekte je podizao sopstvenim sredstvima, a ovce je nabavljao koristeći povoljne kredite. Rasa il de frans koju ovaj stočar gaji je više stajska ovca, ali i blizina pašnjaka koji se praktično nastavlja na njegovo dvorište donekle je uticala na odluku da počne da se bavi ovim vidom poljoprivredne proizvodnje.

Zlatne medalje na Novosadskom sajmu

Da je uspešan, potvrđuju i zlatne medalje osvojene na Novosadskom sajmu poljoprivrede u 2017. i  2018. godini.

"Te medalje mnogo znače, svaka reklama daje rezultate, posebno priznanja sa Novosadskog sajma poljoprivrede koji je najveći i najznačajniji u regionu. Tu se stvore dobri kontakti, a na osnovu tih medalja mi se javljaju kupci iz cele zemlje, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Do sertifikata za izvoz je malo teže doći, ali i tome se nadamo jednog dana", dodaje Orlović.

Zlatne medalje osvojene na Novosadskom sajmu poljoprivrede u 2017. i 2018. godini (Foto: Zatko Markovinović)

Za svoju farmu kaže da može da obezbedi dovoljno novca za život svoje petočlane porodice, suprugu i troje dece. Na farmi rade on i supruga koja je veterinar, pa se može reći da na licu mesta ima i stručno lice za čitav proces proizvodnje.

Sezonski se zapošljavaju dodatni radnici, za pripremu lucerke i baliranje, i za to su, kako kaže dovoljna dva čoveka. A pošto je Branislav i pevač, često se desi da zapeva svojim ovcama, a kada to ne čini, pušta im muziku sa radija. U šali, ali i iz iskustva, kaže da muzika opušta, kako čoveka, tako i životinju.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj ovaca Il de frans Stočarstvo Uzgoj lucerke Baliranje Veterina Branislav Orlović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".