Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 01.05.2019. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Srnice, Gradačac

Peradari u Srnicama puno očekuju od tržišta Evropske unije

Očekujemo u narednom periodu povećanje potražnje. Sa otvaranjem tržišta Evropske unije očekujemo i rasterećenje domaćeg tržišta  a na nama je da pratimo standarde, napominje Zvonko Deronjić, vlasnik kompanije Poljovet d.o.o.

Foto: Depositphotos/format35
  • 254
  • 27
  • 0

U Srnicama kod Gradačca nalaze se inkubatorska stanica i farme roditeljskih jata teške linije  kompanije "Poljovet" d.o.o. čiji je vlasnik Zvonko Deronjić, inače doktor veterinarske medicine.  i Muamer Sarajlić, rukovodilac inkubatorske stanice.

Deronjić pojašnjava kako u peradarstvu postoje takozvana laka i teška linija. Laka linija se vezuje za koke nosilje koje proizvode konzumna jaja, dok se teška linija vezuje za proizvodnju pilećeg mesa, navodi Farma BiH.

Ponosni na primarnu proizvodnju rasplodnih jaja

"Ta dva sistema su razdvojena u peradarskoj proizvodnji. Kada je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, taj proces počinje kupovinom jednodnevnih roditeljskih pilića, koji su najčešće iz Njemačke. Ovi pilići se prvo odgajaju u odgojnim roditeljskim farmama u ciklusu koji traje do nekih maksimalno 21 sedmicu, kada se spremne rasplodne kokice i pjetlovi prebacuju u proizvodne objekte u kojima se nalaze i gnijezda u kojima će kokice nositi rasplodna jaja narednih 10 mjeseci. Ove kokice i pjetlovi su u stvari roditelji kasnijim tovnim brojlerima koji se koriste za proizvodnju mesa pa se i nazivaju roditeljska jata. Rasplodna jaja koja snesu ove kokice ulažemu u inkubatosku stanicu", pojašnjava Zvonko, a Muamer Sarajlić, rukovodilac inkubatorske stanice ističe kako su ponosni na primarnu proizvodnju rasplodnih jaja kao i na samu modernu inkubatorsku stanicu odakle dolaze pilići koji se dalje šalju na uzgoj kompanijama u regiji, sa kojima sarađuju.

"U ovom momentu najveći dio proizvodnje ide prema objektima za tov brojlera koji su u vlasništvu kompanije Bingo, a čiji se objekti nalaze  u Dubravama i Špionici. Napomenuo bih i da u procesu proizvodnje kojom se bavimo, postižemo izuzetno dobre rezultate, te da smo dobitnici brojnih priznanja za kvalitet proizvodnje i visoke rezultate koje postižemo od kojih bi izdvojili Cobb Champion Award za iznimne proizvodne rezultate", dodaje Muamer.

Primjer održivosti ruralnog razvoja

Kompanija "Poljovet" je formirana 1996. godine, te je danas u Ormanici i Srnicama, mjestima u blizini Gradačca, primjer održivosti ruralnog razvoja i zaokruženog ciklusa proizvodnje. Mladi veterinari iz cijele zemlje dolaze u Srnice kako bi se upoznali sa procesima vezanim za proizvodnju i inovacije koje su ovdje realizovane, a u "Poljovetu" su optimistični i po pitanju razvoja u narednim godinama.

"Očekujemo u narednom periodu povećanje potražnje. Sa otvaranjem tržišta Evropske unije očekujemo i rasterećenje domaćeg tržišta, a na nama je da pratimo standarde. Imamo dobru saradnju sa drugim proizvođačima, a ono što je naročito važno i što bih ovdje spomenuo je da je naš proces proizvodnje zaokružen, što je od izuzetnog značaja za dobijanje dobrih proizvodnih rezultata", napominje Zvonko.

Povećali kapacitet proizvodnje

Muamer ističe značaj saradnje sa USAID/Sweden FARMA II projektu. Naglašava da ih je podrška koju su dobili od strane projekta FARMA II ohrabrila u daljnjim ulaganjima i razvoju proizvodnje, ali i dala značajan doprinos generalno većoj saradnji i uvezivanju peradarskih proizvođača širom zemlje.

"Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta opremili smo inkubatorsku stanicu te povećali kapacitet proizvodnje sa 6.000.000 na 8.00.000 jajnih mjesta godišnje. To je itekako veliko povećanje proizvodnje, a od suštinske je važnosti za firme koje posluju u sektoru peradarstva da se modernizuju na ovaj način i prate trendove. Također, ponosni smo na solarne panele koje smo ugradili u sklopu ove saradnje, koji doprinose osiguranju veće energetske efikasnosti naših objekata, što predstavlja i neki putokaz – jednostavno, ulaganje i praćenje savremenih tokova se isplati", zaključuje Muamer.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Koke nosilje Farma roditeljskih jata Poljovet Zvonko Deronjić Proizvodnja jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.