Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 16.09.2022. 09:00

Peradari u sred kampanje pozvali političare na sastanak - imaju jasnu poruku

U duhu institucionalizma žele razgovarati sa svim zainteresiranim političkim subjektima u FBiH, kako bi se pravovremeno upoznali s programima koji se odnose na problematiku koja pogađa ovaj sektor.

Foto: Depositphotos/MD_style
  • 66
  • 4
  • 0

Udruženje peradara FBiH pozvalo je sve političke subjekte iz ovog bh. entiteta, koji pretendiraju biti dijelom vlasti nakon oktobarskih izbora, na razgovor i upoznavanje s izbornim programom iz oblasti poljoprivrede.

Naveli su kako peradarstvo predstavlja jedan od najuređenijih segmenata poljoprivredne proizvodnje u BiH, u kojem je direktno zaposleno više od 20.000 ljudi, a koji kroz PDV i druge obaveze godišnje uplati u državnu kasu više od 45 miliona KM.

Na rubu egzistencije

Zauzvrat, ističu, država u nedovoljnoj mjeri brine o ovoj važnoj poljoprivrednoj grani, što je peradarstvo dovelo na rub egzistencije.

"Pogođeni aktualnom krizom i enormnim divljanjem cijena žitarica, cijena pilećeg mesa prelazi realne granice potrošačke izdržljivosti u BiH, što u nepovoljan položaj dovodi i proizvođače i potrošače", dodaje se u saopćenju.

Kako bi se prejudicirali neželjeni scenariji i osigurala bolja budućnost u ovom sektoru, ističu da je potrebna strateška dimenzija kroz politiku poljoprivrede. Stoga, kažu, u duhu institucionalizma žele razgovarati sa svim zainteresiranim političkim subjektima u FBiH, kako bi se pravovremeno upoznali s programima koji se odnose na problematiku koja pogađa ovaj sektor.

Ignoriranje je poruka

"Udruženje peradara FBiH je nepolitička organizacija koja neće favorizirati niti jednu političku opciju pristranim djelovanjem. Što ne znači da nećemo, kao članovi udruženja i proizvođači, pojedinačno imati svoj stav. Naprotiv", zaključuju peradari u saopćenju.

Razvoj peradarstva u BiH - prilika za češke dobavljače tehnologija?

Stranke su pozvali da im se obrate putem e-maila udruzenje.peradara.fbih@gmail.com te poručili da će ignoriranje ovog poziva, također, shvatiti kao poruku.


Tagovi

Peradari Udruženje peradara Izbori Sastanak Cijene žitarica Cijene piletine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.