Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nisu prepoznati
  • 21.09.2022. 09:00

Peradari godišnje uplate 45 miliona maraka PDV-a, podrška vlasti mizerna

Iako jedna od najuređenijih i nekada najunosnijih grana poljoprivrede, peradarstvo je zanemareno i dovedeno na rub propasti

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 81
  • 21
  • 0

Nakon nedavnog poziva za sastanke, koje je Udruženje peradara FBiH uputilo svim političkim strankama želeći se upoznati s njihovim programima uoči predstojećih lokalnih izbora, predstavnike ovog udruženja primio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a razgovarano je o teškoćama s kojima se susreću.

Predsjednik ovog udruženja Pero Nikić istakao je da je peradarstvo, iako jedna od najuređenijih i nekada najunosnijih grana poljoprivrede, zanemarena i dovedena na rub propasti te da peradari upućuju poziv svim političkim subjektima u FBiH da se spasi ta proizvodnja.

Minimalni poticaji

"Mi više nemamo gdje. Peradarstvo je tek ove godine prepoznato u sistemu poticaja i to s minimalnim iznosom koji se nama, zbog stalnih poskupljenja energenata, visokog obračuna potrošnje električne energije i niza drugih faktora, praktično istopi u tim troškovima", naveo je Nikić.

Iskazao je i veliko nezadovoljstvo neravnomjernom raspodjelom poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji kazavši da je apsurdno da se ona potiče s jednim od ukupno 104 miliona KM federalnih poticaja. Peradari godišnje uplate 45 miliona PDV-a, zapošljavaju oko 20.000 stalnih radnika i oko 30.000 sezonaca.

U Višegradu nema podsticaja već dvije godine - zatiru selo?

"Ipak, to nije dovoljno da ova proizvodnja bude shvaćena ozbiljno i mi kao reprezentativno udruženje sada tražimo od svih političkih subjekata da nam kažu svoje planove vezane za poljoprivredu, s fokusom na peradarstvo za naredne četiri godine", dodao je Nikić. 

Primijeniti model na FBiH

Peradarstvo je najunosnija i najuređenija grana poljoprivrede, ono što je farmacija u zdravstvenom sektoru, to je peradarstvo u poljoprivredi. A ipak, zbog nerazumijevanja i kratkovidnosti vlasti ova proizvodnja je pred uništenjem, naveo je Delić. Dodao je i kako je većina farmi modernizovana te su veliki proizvođači, ali iz nekog razloga nisu prepoznati kao strateška grana.

"U Kantonu Sarajevo mi smo poticaj za peradare podigli na 0,27 KM po kljunu, FBiH daje 0,10 KM, izmjenom Zakona o koncesijama omogućili smo im crpljenje vode u vanurabnim sredinama, na njihovim farmama, bez potrebe za vodnim saglasnostima i time im omogućili neometan rad. Za nas je poljoprivreda strateška grana privrede, a peradarstvo strateški važna poljoprivredna proizvodnja i ovaj model primjenjiv je i na nivou FBiH", istakao je ministar privrede KS. 


Tagovi

Peradari Poticaji Udruženje peradara FBiH Pero Nikić Adnan Delić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.