Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reakcija
  • 05.11.2022. 10:30

Peradari FBiH trpe zbog nekontroliranog izvoza uglja - poskupljuju proizvodi?

Najveći uvoznik, prema procjeni oko 90 posto, bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 75
  • 19
  • 0

Udruženje peradara FBiH, pozivalo je nadležne institucije na racionalnije upravljanje rudom mrkoga uglja. Navode kako su, uslijed nekontroliranog izvoza uglja, koji se udvostručio u odnosu na prošlu godinu, potrebe bosanskohercegovačkog tržišta ostale "pothlađene".

Postupiti kao Srbija sa žitaricama

Najveći uvoznik, prema procjeni oko 90 posto, bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija.

"Usporedbe radi, Srbija je, u jeku aktualne krize, onemogućila izvoz žitarica kako bi, prije svega, osigurala vlastite potrebe. Izvoz žitarica iz Srbije je, potom, omogućen u skladu sa kvotama koje je odredila Vlada Republike Srbije, a sve u cilju zaštite vlastitih potreba. Legitimno i logično.

Srbija je važan strateški i ekonomski partner Bosni i Hercegovini i u duhu toga pozdravljamo ekonomsku suradnju naših zemalja. Ali, Bosni i Hercegovini bi važniji partner morala biti – Bosna i Hercegovina", naveli su peradari u svaom saopćenju.

Tragom toga, predlažu uvođenje kvote i kontroliranog izvoza, kako bi osigurali vlastite potrebe. Deficit uglja, kako dodaju, ozbiljno narušava stabilnost, ionako nestabilne, peradarske proizvodnje.

Poskupljenje izvjesno

Uzgoj brojlera je sofisticiran proces i zahtjeva uvjete izuzetno visokih temperatura, do 34°C. Stoga je ističu, ugalj kao energent je od vitalnog značaja za ovu  proizvodnju.

"Nemogućnost kontinuirane nabavke uglja, rokovi isporuke koji prelaze po 30 dana i divlji skokovi cijena... dodatno destabiliziraju našu proizvodnju i donose nam neizvjesnu zimu. A, nažalost, i poskupljenje naših proizvoda", zaključuju iz Udruženja peradara FBiH.


Tagovi

Peradari Udruženje peradara FBiH Izvoz uglja Ugalj Energent Proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.