Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mleka
  • 27.09.2022. 18:00

Pada prozvodnja mleka u Evropskoj uniji? Koje države prednjače?

U prvih šest meseci 2022. mlekarama je isporučeno 503.000 tona manje sirovog mleka nego u istom periodu prošle godine.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 259
  • 71
  • 0

Manje je isporuka kravljeg mleka mlekarama u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2022. godini u odnosu na isti period 2021. Prema podacima EK, u 27 država članica ukupno je prikupljeno 74,02 miliona tona sirovog mleka. To je za 503 hiljade tona ili 0,7 odsto manje nego u prvoj polovini 2021. godine, komentariše Farmer.

Najveći uticaj Nemačke

Najveći uticaj je imao pad proizvodnje u Nemačkoj i Francuskoj, koje su vodeće zemlje u tom sektoru u EU. U Nemačkoj su isporuke smanjene za 1,5 odsto na 16,15 miliona tona, a u Francuskoj  za 1,4 odsto na 12,52 miliona tona. 

I u Holandiji beleže pad za 1,5 odsto, na 6,91 miliona tona. Stanje u Italiji, četvrtog najvećeg proizvođača u Uniji, je ostalo nepromenjeno. Njihove su mlekare ostale na količini od 6,78 miliona tona sirovog mleka. Najveće smanjenje proizvodnje je u zemljama jugoistočne Evrope, gde je zabeležen pad za 4,6 do 6,5 odsto. U tome prednjače Rumunija, Mađarska i Bugarska.

Pada i proizvodnja sira (Foto: Depositphotos/FreeProd)

Najveći rast isporuka zabeležen je u Austriji od 3,5 odsto i Litvaniji od 3,1 odsto. U Danskoj, Letoniji i Estoniji one su porasle od 0,5 do 1,1 odsto.

Veće cene proizvoda

Smanjenje količine sirovine rezultirale su manjom količinom prerađevina. Tako je proizvedeno manje putera za 2,6 odsto i obranog mleka u prahu za 3,8 odsto.

Takođe, za 3,2 odsto je manje punomasnog mleka u prahu, a proizvodnja sira za jedan odsto ispod proseka. Jedino pavlaka beleži trend rasta za 1,7 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Nedostatak na tržištu je rezultirao višim cenama u Evropi, ali i svetu.


Tagovi

Evropska unija Mleko Mlečni proizvodi Cene Proizvodnja mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.