Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 10.08.2022. 16:30

Pada cena teladi u Vranju, prasad skuplja u Šapcu, "paprena" jagnjad u Nišu

Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije objavio je ovonedeljni bilten cena stoke u našoj zemlji. Ponuda je raznolika, takve su i cene.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.532
  • 294
  • 0

Na stočnoj pijaci u Vranju zabeležen je pad prodajne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 510 din/kg. U klanicama na području pčinjskog regiona protekle su sedmice bile niže okupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma pomenute rase, navodi se u biltenu STIPS-a.

Dominantna cena kod obe kategorije goveda iznosila je 340 din/ kg. Po nižoj je ceni otkupljivana telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma u toku protekle sedmice u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je dominirao iznos od 600 din/kg. Reporter STIPS iz Užica zabeležio je prodaju tovnih simentalskih bikova telesne mase preko 500 kilograma po nižoj ceni, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg.

Za razliku od njih viša je bila cena krava za klanje, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg. Slična je bila situacija i u klanicama na području zlatiborskog regiona, samo je kod bikova dominirao iznos od 330 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 250 din/kg. 

Prasići preko 300 dinara

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja na pijaci žive stoke u Kraljevu u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 310 din/kg. Slična je situacija zabeležena i u klanicama na području raškog regiona, jer su odgajivači za otkupljenu prasad dobijali 300 din/kg.

Aktuelna cena prasadi kreće se od 300 dinara pa na "gore" (foto: J. Kuzmić)

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Šapca i okoline. Dominantna cena prasadi iznosila je 330 din/kg, a tovnih svinja 280 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području nišavskog regiona.

U klanicama na području sremskog regiona, takođe, evidentiran je pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 200 din/kg i prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 300 din/kg.

Jagnjad od 280 do čak 400 dinara

Rast dominantne cene jaradi na 330 din/kg i pad dominantne cene jagnjadi na 350 din/kg karakteristika je poslednje sedmice jula na stočanoj pijaci u Vranju. Jagnjad su bila skuplja u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 280 din/kg. U klanicama na području braničevskog regiona zabeležen je rast otkupne cene šilježdi tokom prve sedmice avgusta, pošto je dominirao iznos od 190 din/kg. 

Klaničari sa područja Nišavskog regiona protekle su nedelje otkupljivali jedino jagnjad po dominantnoj ceni od 330 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu evidentirana je prodaja jagnjadi po čak 400 din/kg i ovaca po 200 din/kg.


Tagovi

Cena stoke Cena bikova Cena junadi Cena jagnjadi Cena prasadi STIPS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao