Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 18.08.2021. 10:00

Pad cena mesa nije realno očekivati?

Republički zavod za statistiku objavio je podatak da su hrana za životinje i mineralno đubrivo poskupeli za 15 do 30 odsto. Ministar Nedimović navodi da su cenu mesa pogurale "skupe" žitarice, Nenad Budimović iz PKS-a da je to povećana potrošnja.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 246
  • 13
  • 0

Skupe žitarice poskupljuju proizvodnju mesa i mleka, jer kada stočari prodaju skupo robu njima odgovara, ali se onda potrošaci žale da je skupo meso u radnji, te je to teško pomiriti i nezahvalno je ceniti strane, smatra ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a preneli smo ranije.

Međutim, Nenad Budimović iz PKS je rekao, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da ima više faktora zbog čega je došlo do poskupljenja mesa - povećana je potrošnja, potražnja s obzirom na turistički deo godine, mali broj tovljenika koji je ušao u ciklus zbog loših uslova na početku godine, zatim poskupela je hrane za životinje.

Smanjen uvoz mesa, ali povećan gotovih proizvoda

Uvoz mesa, na koji je upućivao agrarni analitičar Milan Prostran još jedan je problem za naše proizvođače koji je rezultat velikog broja sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno sa Evropskom unijom.

"Naše barijere su pale. Za prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period 2020, smanjen je uvoz mesa za 35 odsto, ali je povećan uvoz gotovih proizvoda od mesa za 14 odsto. Tu dosta uticaja ima afrička kuga svinja koja je zahvatila ceo svet", rekao je Budimović za Javni servis.

Skuplja svinjetina neće popraviti stanje u stočarstvu - proizvođači na gubitku?

Kako dalje objašnjava Budimović, pad cena mesa nije realno očekivati.

"Bilo bi dobro za potrošače da bude tako, ali posle smanjene potrošnje mesa došlo je do povećanja potrošnje svinjskog, što nije karakteristika za letnji period, s obzirom na ponudu voća i povrća, ali ono što je činjenica, pileće meso zauzelo je jedan deo potrošnje svinjskog mesa."

Stočana hrana skuplja preko 30 odsto

Važan faktor poskupljenja su i cene repromaterijala u poljoprivredi, a prema rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, u II kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal 2020. godine, povećane su za 15,2 odsto. Posmatrano po grupama proizvoda u II kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti prošle, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Hrana za životinje (31,3 odsto) i Mineralna đubriva (14,3 odsto).

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u II kvartalu 2021. godine, u odnosu na I kvartal 2021. godine, u proseku su povećane za 6,9 odsto. Takođe, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u istim grupama.


Tagovi

Rast cena mesa Svinjsko meso Poskupljenje Nenad Budimović Cene repromaterijala Stočna hrana Mineralna đubriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...