Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ćuprija
  • 06.08.2018. 10:00

Ove godine prvih 1.000 junica na farmi "Dobričevo"

Prema planovima za ovu godinu, Turci će u farmu "Dobričevo" uložiti 10 miliona evra, a početni plan je odgoj 1.000 grla. Ukupni kapacitet farme će kasnije dostići 5.000 junica, a investitor planira i gradnju staklenika i postrojenja na biogas.

Foto: Flickr / Jan Visser
  • 2.667
  • 166
  • 0

Turska kompanija "O.P. grup agro d.o.o." sa sedištem u Beogradu, koja je, na 10 godina, zakupila nekadašnju farmu stoke "Dobričevo", kod Ćuprije, dovezla je prvi kontingent junadi, i tako ponovo oživela štale tog nekada nadaleko čuvenog poljoprivrednog dobra. Podsećanja radi, pomenuta kompanija je u martu sa opštinom Ćuprija potpisala memorandum o razumevanju i ulaganju u farmu junica.

U planu gradnja staklenika i postrojenja na biogas

Kako prenose Novosti, prema planovima za ovu godinu, Turci će u "Dobričevo" investirati 10-ak miliona evra, a početni plan je odgoj 1.000 grla, s tim da će kasnije kapacitet farme dostići 5.000 junica. Investitor planira, takođe, i gradnju staklenika i postrojenja na biogas, a posao će na farmi dobiti oko 50 radnika, uz plasman na tursko tržište, a kasnije i na kinesko.

Oživljavanje poljoprivrede među glavnim prioritetima opštine Ćuprija

Predsednik Opštine Ćuprija, Ninoslav Erić istakao je da grad na Moravi očekuju veliki projekti, naglasivši da mu je drago što će poljoprivredna proizvodnja, po kojoj je ova opština bila poznata, biti obnovljena. On je dodao da oživljavanje farme "Dobričevo" mnogo znači opštini Ćuprija, ali je kazao da se uskoro očekuje konačna privatizacija fabrike konditorskih proizvoda "Ravanica", čija je vrednost kapitala procenjena je na 261.000 evra.

U Srbiji povoljna klima za strana ulaganja

Direktor turske kompanije "O.P. grup agro d.o.o." Džem Džandan je još u martu, prilikom potpisivanja memoranduma, naglasio da je ta kompanija prepoznala Srbiju kao zemlju spremnu za strana ulaganja i sposobnu da obezbedi povoljnu klimu za napredak i razvoj. On je dodao da je nakon mnogo razmišljanja i nekoliko opcija odlučeno da je Srbija, dobro mesto da se napravi farma i biogasno postrojenje.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Krave Govedarstvo Stočarstvo Dobričevo Ćuprija Turska Srbija Investicije Ninoslav Erić Džem Džandan


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta