Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jagnjadi
  • 18.07.2021. 17:00

Otkup jagnjadi usporen - 255 dinara za kilogram, farmeri nisu zadovoljni

Farmeri nisu zadovoljni cenom od 255 dinara po kilogramu, posebno zbog poskupljenja stočne hrane. Otkup se za sada odvija usporenom dinamikom, a srpska jagnjad uglavnom završava u Izraelu.

Foto: Depositphotos/ymgerman
  • 781
  • 55
  • 0

Otkup jagnjadi trenutno je usporen, na tržištu je manje grla u odnosu na isti period prošle godine, još uvek nije poznato koliko njih tačno čeka svog kupca, ali zaliha i dalje ima. Jedan od većih otkupljivača u Srbiji, kompanija BOV-OV iz Temerina, od početka godine do sada, otkupila je oko 12.000 grla.

"Sada imamo mali zastoj, verovatno zbog ovih velikih vrućina, ali smo zadovoljni dinamikom kojom to ide. Redovno nam farmeri donose svoju jagnjad. Međutim, najviše ih bude u toku zime, tada imamo dve ture, a sa trećom krećemo s jeseni", objašnjava ispred kompanije BOV-OV Miloš Marković.

Sve se izvozi u Izrael

Do kraja godine planiraju da kupe još pet, šest hiljada, a svu količinu izvoze u Izrael, s obzirom na to da je u pitanju kompanija čiji su vlasnici upravo Izraelci.

"Do sada smo izvezli dve   ture od po nešto više od 5.000 jaganjaca. Trebalo bi ukupno da na izraelsko tržište pošaljemo 17-18 hiljada grla. Kamionima ih vozimo do luke Bar odakle brodovima idu u tu zemlju."

Kako se pobrinuti za životinje kad nastupe visoke temperature?

Sa plasmanom u inostranstvo nemaju problem zbog krize izazvane korona virusom. Kažu, ni u vreme vanrednog stanja, nije bilo poteškoća.

"Tada smo izvezli čak dve ture, životinje imaju slo bodan prolaz. Snalazili smo se za dozvole za radnike kako bismo ih dostavili do Bara", dodaje naš sagovornik.

Korona napravila zastoj u stočarstvu

Na adresu ove firme u n mTemerinu kod Novog Sada stiže jagnjad iz cele Srbije, ali je najviše sa teritorije Vojvodine. Ne postoji minimalna količina - farmeri im mogu prodati samo jedno ili stotine i hiljadu jaganjaca.

"Bitno je da bbudu muška grla težine od 30 do 40    kg, a po kilogramu plaćamo 255 dinara. To jeste mala cena za proizvođače, nama otkupljivačima odgovara, ali, u suštini, mi dajemo jednu od najviših cena, u klanicama je za oko 20 dinara niža. Verujem da će se to menjati i da će rasti u narednom periodu."

Ovčarstvo je, smatra, profitabilna grana poljoprivrede, ali ukazuje da je korona veoma uticala na ovaj deo agrara i napravila zastoj.

"Pojavio se višak robe na tržištu koji je snizio cenu. Nisu radili restorani, nije se prodavalo kao inače. Ostalo je dosta ženske robe u ponudi", napominje Marković i dodaje da su virtemberg i il de frans su najzastupljenije rase u njihovom skladištu, a ima i šarolea, bergamoa, pomešanih rasa, dok jedino ne kupuju romanovsku i pramenke.

Paša smanjila kvalitet?

Trenutnim kvalitetom životinja, kažu, nisu najzadovoljniji.

"Uglavnom ih stočari drže na paši b ez dodatka koncentrovane hrane, jer su žitarice znatno poskupele i nemaju dovoljno sredstava da obezbede i taj dodatak ishrani. A to onda dalje utiče na smanjenje mesa kod samih grla", ukazuje Marković.

Upravo zbog poskupljenja stočne hra ne, farmerima trenutna otkupna cena nije dovoljna, ukazuje Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit", te podseća da su, pre nepunih mesec dana, uz podsticaj Ministarstva poljoprivrede, od 2.000 dinara po isporučenom jagnjetu, mogli postići cenu 320-350 din/kg

STIPS: Viša cena jagnjadi u Požarevcu i junadi u Šapcu, krmače jeftinije u Kragujevcu

"Sada je manja, nudi se oko 2,5 evra plus premija. Javio se kupac koji bi izvozio u Severnu Makedoniju po toj ceni, ali odgajivači će odugovlačiti sa prodajom sve dok jaganjci ne pređu 40 kg, u nadi da će moći više da naplate", navodi Keco.

Nezadovoljni jer nema otkupa vune

Prema p bnodacima kojima raspolaže ov bo udruženje, jaganjaca je u ponudi ove godine znatno manje nego prethodne u isto vreme, a navode da su južni, a delom i srednji Banat ostali gotovo bez ponude.

"Veći utovar od 100 i 200 komada na jednom mestu nije moguć, jer su pojedini odgajivači planirali da imaju jagnjenje tokom više meseci. I onda, ako imaju oko 400 ovaca, po jednom utovaru za prodaju dobiju oko 30 do 40 grla."

Farmeri su, dodaje, nezadovoljni i što nema otkupa vune.

Nakon šišanja ne bacajte ovčiju vunu - iskoristite je za malčiranje

"Zbog toga će naše i udruženje bikara uskoro objaviti poziv zan  partnerstvo u izgradnji pogona za preradu vune za građevinarstvo. To nije investicija koja će biti završena ove godine. Udruženje će samo usmeravati proizvođače prema tom pogonu. To je u svetu već poprimilo značajan obim u otkupu vune, jer ju je sintetika potisnula u tekstilnoj industriji", ukazuje Keco.

Ukoliko bi imali kome da prodaju vunu, stočari ne bi imali dodatnih troškova oko šišanja ovaca, jer sada izdvajaju novac za šišanje, a nemaju zaradu, navodi Keco.


Tagovi

Otkup jagnjadi Miloš Marković Otkup vune Izvoz za Izrael Čedomir Keco Niska cena


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃