Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinja
  • 06.05.2021. 10:00

Otkup 30.000 tovljenika po 210 dinara traže stočari iz Sremske Mitrovice

Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice u otvorenom pismu navelo je da je tovno svinjarstvo pred totalnim uništenjem i zatražilo od Vlade Srbije da stopira svaki dalji uvoz živih svinja i svinjskog mesa.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 1.270
  • 282
  • 0

Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice uputila je otvoreno pismo predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, u kojem ih je upozorila da je situacija u stočarstvu "alarmantno loša", prenosi Beta.

To udruženje je u pismu navelo da je tovno svinjarstvo pred totalnim uništenjem i zatražilo od Vlade Srbije da stopira svaki dalji uvoz živih svinja i svinjskog mesa, jer na tržištu postoji višak od 90.000 tovnih svinja koje nemaju kome da prodaju.

Zatražili su da Vlada Srbije hitno preko Republičke direkcije za robne rezerve (RDRR) otkupi najmanje 30.000 tovnih svinja prve klase po ceni od 210 dinara za kilogram, kako bi na taj način pokrenula tržište.

Meso sve skuplje, svinje sve jeftinije?

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proceduru za povlačenje 15.000 tovnih svinja od odgajivača, po ceni od 160 dinara, koju su kasnije klaničari odbili da prihvate.

Prema poslednjem izveštaju Produktne berze Novi Sad, kukuruz je iznosio 25,4 dinara za kilogram, pšenica 24, a soja čak 85 dinara. Unija poljoprivrednih proizvođača ocenila je da će sa takvim cenama žitarica, koje su glavne u ishrani svinja, biti neodrživa svaka proizvodnja svinja bez cene od dva evra po kilogramu.

Na Produktnoj berzi stagnirala cena soje

Dodali su da zahtevaju da Vlada Srbije imenuje ombudsmana za hranu, ali i da preispita sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan sa EU, za koji su ocenili da je štetan po njih.


Tagovi

Unija poljoprivrednih proizvođača Otvoreno pismo Otkip svinja Cena svinja Robne rezerve Uvoz Cene žitarica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...