Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 23.12.2019. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Organizacija zimskog jagnjenja ovaca

Šta sve treba znati, kako ne bi došlo do gubitaka prilikom jagnjenja, pročitajte u tekstu.

Foto: Gordana Nastić
  • 933
  • 256
  • 0

Zimsko jagnjenje ovaca je jedan od najvažnijih segmenata u ovčarskoj proizvodnji. Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju u ovim uslovima su do 20 procenata. A kako ovčari znaju da od same pripreme i dobre organizacije zavisi uspeh zimskog jagnjenja oni se svojski trude da spremni dočekaju dolazak mladih jaganjaca na svet.

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Dobro ukutkani ovčarnici

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, kaže da ovčari početak jagnjenja treba da dočekaju u dobro ukutkanim ovčarnicima punim raznovrsne hrane.

Pogotovo moraju da vode računa kako hrane bremenite ovce. Ovo se posebno odnosi na drugu polovinu bremenitosti ovce kada plod naglo počinje da raste. "Tada se kod bremenite ovce u zavisnosti od broja jaganjaca koje nosi potreba za hranom povećava od 20 do 100 posto. Njena dnevna potreba za Ca je 5 grama, a za P je 3 grama uz obavezno konzumiranje koncentrovanih smeša," kaže Zafirović.

Stručnjaci u vranjskoj Poljoprivrednoj službi ističu da ni na jednoj farmi ne postoji jedan idealan obrok. Zato se na svakoj od njih pravi obrok u zavisnosti od raspoložive hrane. Ovčari pri tome strogo moraju da vode računa da hrana nije promrzla i pokvarena. Ukoliko su ovce na ispustu treba da izbegavaju i napasavanje na poledici, mrazu, hladnoj i slanoj rosi.

Ovčari početak jagnjenja treba da dočekaju u dobro ukutkanim ovčarnicima punim raznovrsne hrane

"Ovce koje imaju grubu ili polugurbu vunu mogu dobro da podnesu pljuskove. To, međutim, ne važi za ovce koje imaju finu vunu. Njihovo runo se brzo pokvasi na kiši i one zbog toga ne bi smele da budu napolju u vreme pljuskova. Ovce koje pokisnu kada je hladno vreme ne mogu da se zagreju sopstvenim telima i tako osuše runo. Zbog toga im na vreme treba obezbediti zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova. Ovcama koje nisu na ispustu treba kabastu hranu davati pre, a koncentrat posle pojenja. Zimi je potrebno ovce hraniti tri puta. One koje se trebaju ojagnjiti treba dobro očistiti i ošišati u predelu zadnje regije oko stidnice," poručuje Zafirović.

Kako hraniti bremenite ovce tokom zime?

Obavezna dezinfekcija opreme u porodilištu

Prema njegovim rečima previše niske temperature loše utiču na sam tok gajenja i razvoj podmlatka. A kako se kod nas ovce jagnje tokom zimskog perioda neophodno je ovčarnike učiniti toplim. Zato je potrebno dve nedelje pre početka jagnjenja očistiti i dezinfikovati ovčarnik i negašenim krečom okrečiti zidove i uneti suvu i čistu prostirku. Takođe je neophodno obezbediti i normalan protok vazduha ( 0,15 – 0,3 m/s) bez promaje. U suprotnom može nepovoljno da deluje na jagnjad i ovce. Minimalna temperatura vazduha u porodilištu mora da bude 10 Celzijusovih stepeni.

Srđan Zafirović, stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi

"Objekti za gajenje ovaca sa jaganjcima su uglavnom grupni. Oni moraju biti prostrani, suvi i čisti sa duboko nameštenom prostirkom i puno svežeg vazduha. Površina poda u boksu namenjenom za ovce sa jednim jagnjetom mora da bude minimum 1,5 metara kvadratnih dok za ovce sa dva jagnjeta mora da bude 1,75 metara kvadratnih. Deo ovčarnika gde se jagnje ovce nikako ne sme da bude tesan. U njemu ovce moraju da imaju dovoljno prostora za kretanje prilikom jagnjenja," podvlači Zafirović.

Ovakvi boksevi, kako ističe on, uglavnom su građeni za dve do tri ovce. Ukoliko ovčari imaju mogućnosti mogu da izgrade pojedinačna porodilišta za ovce koje ne prihvataju svoju jagnjad i koja treba da budu dimenzije 1,52 X 1,5 metara kvadratnih. Nakon što obave sve pripreme objekta za zimsko jagnjenje ovaca, ovčari moraju da pristupe čišćenju i dezinfekciji opreme koju koriste u porodilištu i odgajivalištu.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Jganjenje ovaca Jagnjad Ovce Ovčarstvo Bremenite ovce Ovce na ispustu Ishrana ovaca Ovčarnik Srđan Zafirović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.