Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halter
  • 15.10.2020. 18:00

Ogrlice za upravljanje govedima apsurd ili komercijalna stvarnost?

Sistem stvara zvuk visokog tona ako krava pređe svoju virtuelnu granicu, a on je sve glasniji ako životinja nastavi da ide "pogrešnim putem", objašnjava Kreg Pidžot, pronalazač ove naprave.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 134
  • 494
  • 0

U svetu postoje brojne inovacije na kojima se radi kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, radne snage, povećala efikasnost i slično.

Sve češće čitamo kako će u sektoru stočarstva da pastire zamene bespilotne letelice, pse čuvare roboti i dronovi koji imitiraju lavež, a postoje gotovo pa apsurdi poput maski za goveda koje smanjuju emisije metana, o kojima smo nedavno pisali.

Maske za goveda smanjiće emisiju metana i do 60 odsto, da li su isplative?

Na stranu svih pronalazača stala je i jedna novozelandska kompanija koja je osmislila ogrlice za upravljanje govedima. Cilj im je njihova široka primena u stočarstvu koja bi, kako oni tvrde, olakšala proizvođačima kontrolu nad stokom.

Reč je o kompaniji Halter koju je 2016. godine osnovao Kreg Pidžott. Inače, ovaj inovator bavi se mlekarstvom i mašinstvom, a došao je na ideju koja je, kako kaže, usmerena na uklanjanje neučinkovitosti i nepreciznosti u stočarskoj proizvodnji.

Kako funkcionišu ove ogrlice?

Hteo je da razvije sistem koji će olakšati premeštanje stoke na pašnjacima. To mu je i uspelo, a tehnologija se zasniva na mehanizmu koji služi za navođenje krava, ugrađenom u okovratnik/ogrlicu na solarni pogon koji se stavlja životinji oko vrata, opisuje farmers guardian.

Pomoću okovratnika tehnologija kontinuirano komunicira sa životinjama, a za razliku od ostalih sistema, ne oslanja se na električne udare. Vibracije i zvučni signali efikasno zamenjuju uobičajene vizualne prepreke poput ograda i vrata.

"Sistem stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava pređe svoju virtuelnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi da ide pogrešnim putem", pojašnjava Pidžot rekavši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

"Ovo je prvenstveno bilo namenjeno kod uklanjanja ograda na pašnjacima, a radilo je na osnovu satelitske ili bespilotne tehnologije pomoću kojih smo postavili GPS koordinate", kaže on dodavši kako se upravo te koordinate unose u okovratnik i krava se ne kreće van njihovih granica.

Štede farmeru vreme i novac

Izumitelj ovo komentariše i kao veliku uštedu u pogledu radnog vremena, ali i troškova. Sistem omogućuje farmerima da nadgledaju iz daljine i brojčano stanje svojih goveda, prate ih, a na mobilni telefon javlja nepravilnosti, na primer ako govedo hoda sporije ili se manje kreće.

Pas robot: Nadgleda useve i čuva ovce?

U budućnosti ova kompanija u ogrlice želi još da ugradi i mogućnost daljinskog ažuriranja softvera.

Iako je još uvek upitno kada će ova ideja da zaživi na farmama širom sveta pa tako i kod nas, ove se naprave ponegde već primenjuju. Isprobane su u stvarnim situacijama na Halterovoj testnoj farmi i raspoređene na mali broj gazdinstava regije Vajkato krajem prošle godine.

Kako to izgleda u stvarnosi pogledajte u videu: 


Tagovi

Ogrlice za krave Okovratnici Halter Novi Zeland Pastiri Pametna poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.