Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 06.09.2022. 12:00

Odluka Vlade: Mleko 128,9 dinara za litar i zabranjen izvoz svežeg?

Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara. Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i  smanjuje se sa 12 na 5 odsto.

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 808
  • 475
  • 0

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara.

Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i  smanjuje se sa 12 na pet odsto. Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza sirovog i pasterizovanog mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Podsetimo, na ranijoj sednici doneta je odluka da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara, a dosadašnja cena iznosila je 113,99 dinara.

Stočari Srbije: Niste svesni u kakvoj smo situaciji, odmah nas primite!

Poslednjih dana vlada opšta panika potrošača, ali i stočara zbog nestašice ove namirnice, a kako za Betu kaže vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković, nerazumna odluka doneta je kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica.

"Suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru", rekao je.

Proizvođači mleka su, kako je rekao, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali "od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači". 


Tagovi

Cena mleka Oganičenje cena namirnica Zabrana izvoza Josip Mačković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃