Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 09.10.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Bileća

Od proizvodnje kozjeg sira može se razviti dobar posao

Na gazdinstvu se cjelokpuna proizvodnja odvija ručno. Nemaju nikakvih mašina za pravljenja sira, a posebno su ponosni što je sve po organskim principima.

Foto: Zlatko Markovinović (Ilustracija)
  • 563
  • 70
  • 0

Područje Hercegovine u pogledu mogućnosti uzgoja koza ima velike potencijale, prije svega zahvaljujući značajnim površinama neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta sa posebnim naglaskom na dijelove pod pašnjacima, koji se graniče sa šumskim područjima.

S obzirom da ove životinje lako brste na područjima koja su u većini slučajeva nepristupačna govedima i ovcama, opravdano se smatraju i takozvanim čistačima terena te na taj način pomažu i u smanjenju mogućnosti od širenja požara u oblastima visokih šuma.

Prednost uzgoja koza prepoznala je i Slađana Mićunović iz Bileće, koja se pored toga bavi i proizvodnjom kozijeg sira, a ima i krave čije mlijeko predaje lokalnoj mljekari "Pađeni".

Sve se radi ručno i po organskim principima

"Na našem gazdinstvu cjelokpuna proizvodnja odvija se ručno. Nemamo nikakvih mašina za pravljenje sira, a posebno smo ponosni što je sve po organskim principima", započinje svoju priču Mićunović. 

Jača proizvodnja domaćeg ovčijeg i kozijeg sira

Na pitanje da li je koristila podsticajna sredstva od države, odgovara da nije nikada konkurisala ni za kakve subvencije niti planira da traži. Za sada proizvedenu količinu sira plasira na lokalnom tržištu i zadovoljna je kako ide prodaja. 

"Još uvijek nemam dovoljnih količina za izvoz. Mjesečno napravim oko 120 do 150 kilograma sira. To nije dovoljno za izvoz", navodi ova vrijedna žena i dodaje kako je proširenje obima proizvodnje svakako u planu. 

U planu je intenziviranje poslova

Uzgojem koza bavi se tek godinu dana i pokazalo se da je to bio pravi izbor. Trenutno ima njih 20 koje se hrane samo na ispaši. Prema njenim riječima, idu u okolna brda da brste i to im je sasvim dovoljno. Na gazdinstvu imaju i farmu krava, čije mlijeko predaju "Pađeniju", u okviru njihovog projekta a o čemu smo ranije pisali na Agroklubu. 

Podijeljenje steone junice, uskoro još jedan sličan projekat

"Krave isto idu na ispašu, samo što njima dajemo još i stočnu prehranu. Za sada ih imamo deset, ali u planu nam je povećanje obima jer smo proširili štalu pa imamo i uslova za intenziviranje uzgoja", otkriva dalje planove naša sagovornica, a ovaj dio Bosne i Hercegovine svakako važi za značajan stočarski kraj.

U narednom periodu Slađana i njena porodica planiraju u potpunosti savladati sve što im je potrebno za uspješno bavljenje kozarstvom. Sada su proširili objekte i nastoje da proizvodnja kozjeg sira bude ozbiljna kako bi mogli raditi na njegovom plasmanu širom zemlje, za početak.  


Tagovi

Uzgoj koza Proizvodnja kozjeg sira Slađana Mićunović Organski uzgoj Farma krava Lokalno tržište Otkup mlijeka Proširenje proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.