Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana životinja
  • 01.10.2022. 10:30

Obratiti pažnju na higijenu ishrane domaćih životinja

Štetne primese, bilo da su nastale nepodesnom pripremom ili spremanjem hrane mogu imati za posledicu oboljenja ili uginuća

Foto: Leticija Hrenković
  • 109
  • 9
  • 0

Od načina ishrane zavisi razvoj pojedinih organa, kondicija i funkcija pojedinih organa. Dati obroci moraju odgovarati u potpunosti fiziološkim potrebama organizma u pogledu energetske vrednosti i sastavu hranljivih materija. Hrana mora da je ispravno pripremljena i da se daje određenim redom i u određeno vreme.

"Ukoliko se ne pridržavamo ovih postulata, iskorišćavanje hrane je nedovoljno, slabije je razviće, javljaju se razne bolesti što u ekstremnim slučajevima može izazvati i uginuće životinja kao posledica korišćenja nekvalitetne hrane", kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Čačak Nebojša Brajović.

Dalje kaže kako i štetne primese, bilo da su nastale nepodesnom pripremom ili spremanjem hrane mogu imati za posledicu oboljenja ili uginuća. U hrani se često mogu naći i strana tela. Najčešće su to ekseri, komadići žice, odrveneli oštri delovi biljaka, oštro iverje, prašina, pesak, zemlja itd. Zemlja, pesak i prašina u spremljenu hranu najčešće dospevaju nakon obilnih padavina i plavljenja livada i njiva.

U hrani se mogu naći štetne primese (Foto: Maja Celing Celić)

"Sa korišćenjem krompira, čičoke, repe i drugih korenastih i krtolastih hraniva možemo takođe uneti u organizam manje ili veće količine zemlje, ako ih pre upotrebe ne operemo", kaže savetodavac i dodaje da ekseri, žice i razni drugi oštri predmeti mogu dospeti u hranu nepažljivim sabiranjem hraniva u polju, smeštajem hrane u nečiste magacine ili u prostorije koje služe kao ostava za druge materijale.

Problem su i metalni predmeti iz mašina

Čest je slučaj da oštri metalni predmeti u hranu dospevaju iz mašina za vreme vršenja žita, košenja i baliranja sena, spravljanja silaže idr. Komadići žice, kako Brajović kaže, dospevaju u seno ili slamu i pri raspakivanju bala slame ili sena. Ovi predmeti mogu imati razne štetne posledice po organizam u zavisnosti od količine stranih tela u organima za varenje.

"Kod konja, česte su peščane kolike, do kojih dolazi ne samo direktnim unosom stranih tela u organizam već i zbog toga da nedovoljno hranjene životinje nastoje da ublaže glad glodanjem zidova i podova", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da su kod goveda česte povrede oštrim predmetima, koji zbog anatomske građe goveđeg želuca i peristaltike mogu prodreti kroz zid buraga u pravcu srca.

Konji zbog nedovoljne ishrane glodanjem zidova i podova ublažuju glad

Za živinu su po potrebi neophodni kamenčići?

Dok su čvrsti i nesvarljivi predmeti u organima za varenje sisara nepoželjni, Brajović kaže da je za živinu neophodno da može da uzima po potrebi kamenčiće. Obično su to kamenčići prečnika od dva do šest milimetara koji su neravni i hrapavi i koji služe za sitnjenje hrane u mišićnom želucu. U nedostatku kamenčića nastaju smetnje u varenju, živina je nevesela, perje je nakostrešeno, slabo jede, dobija proliv ili zatvor što može izazvati i uginuće.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

"Da bi se spremila kvalitetna i bezbedna hrana treba biti pažljiv pri prikupljanju, spremanju i pripremanju hrane. Posle razvezivanja bala presovanog sena i slame treba pažljivo pokupiti i skloniti mehaničke predmete ukoliko ih ima", kaže stručnjak i dodaje da se seno sa poplavnih područja oslobađa peska i mulja sušenjem i višekratnim pretresanjem pre odlaganja u senjake.

U zamenu za so, životinja traži alternativu

Podsetimo da u zimskom periodu, najčešće krdo konja ili stado ovaca, bude uzrok zaustavljanja saobraćaja na magistralnim ili drugim putevima. Razlog je što životinje ližu so kada zimske službe posipaju prilikom čišćenja saobraćajnica. To je prilika za one koje se nalaze na slobodnom držanju da namire svoje dnevne potrebe organizma.

Potrebu za solju životinje vrlo često iskazuju tako što grickaju drvene predmete, stablo, ogradu, ližu podove ili zidove štala, grickaju jedni druge i slično, što im može napraviti velike probleme.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana životinja Štetne primese Strana tela Nebojša Brajović Metalni predmeti u hrani


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao