Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveda zimi
  • 12.10.2020. 10:30

Obezbedite adekvatne uslove za držanja goveda u zimskom periodu

Dobra ventilacija, čista prostirka i dovoljno sveže vode i hrane, neki su od preduslova za držanje goveda tokom zime.

Foto: Bigstock/format35
  • 123
  • 166
  • 0

U zimskom periodu, kada su temperature niske, a uslovi za vaše životinje izazovniji, potrebno je obezbedititi sklonište, hranu i zalihe vode koje odgovaraju svakoj vrsti stoke. Tako, govedarstvo pripada ekstenzivnoj proizvodnji, gde životinja zahteva primitivnije uslove, koji podrazumevaju da treba slobodno da izlazi napolje i da se kreće.

Međutim, ukoliko je vaš sistem držanja stoke zatvorenog tipa, treba obratiti pažnju na to kako prilagoditi prostor i negu životinja da bi imale adekvatne uslove tokom najhladnijeg perioda godine.

Nega stoke u zimskom periodu

U zimskim mesecima, prema preporukama stručnjaka za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Leskovac Dejana Ranđelovića, potrebno je obezbediti pre svega dobru ventilaciju, koje je preko potrebna za snabdevanje životinja svežim vazduhom, odnosno dovoljnom količinom kiseonika, kao i za odstranjivanje svih štetnih gasova od kojih su najvažniji ugljen dioksid i amonijak, te odstranjivanje vodene pare i toplote koju životinje izlučuju u spoljnu sredinu.

Dobra ventilacija na taj način doprinosi sprečavanju bolesti, a osigurava svež i suv vazduh. Ukoliko u stajama ne postoje ventilatori ulazak svežeg vazduha treba da obezbedi preko centralnih ventilacionih otvora ili prozora na venus.

Polutovoren tip štale i dovoljno vode

Novija rešenja farmi predlažu staje bez jednog zida, a u slučaju hladne zime i vetra taj deo se može zazidati balama slame i tako obezbediti ulazak vazduha koji nije preterano hladan.

S druge strane, kod napajanja stoke, treba obratiti pažnju na spoljašnje vodovodne cevi koje treba izolovati kako ne bi došlo do smrzavanja. Sada postoje rešenja termopojilica sa kuglicama koje omogućavaju zagrevanje vode bez potrošnje struje.

Zašto su vitamini neophodni holštajn kravama u zimskom periodu?

Posebno, navodi leskovački stručnjak, treba paziti da u hranilice ne dospe zaleđena kabasta hrana (silaža, senaža…), već potrebne količine uveče pripremiti kako bi temperatura hrane do jutra bila kao i temperatura u staji.

Čista prostirka i nega vimena

Boksevi treba da ostanu suvi - mokre površine za ležanje povećavaju gubitak toplote, a time raste i opasnost od oštećenja vimena. Zbog toga bi prostirka zimi morala redovno da se menja. Razvoj bakterija omogućava veća razlika u temperaturi između prostirke i telesne temperature životinje za oko četiri stepena. Ukoliko se grla slobodno kreću, ili prolaze hodnicima na mužu, održavati puteve čistim i suvim, posuti ih peskom da ne bi došlo do klizanja životinja.

Pored svega vimena kod muznih grla treba da budu čista i suva. Koristiti pamučne krpe ili ubruse za jednokratnu upotrebu kojima treba obaviti suvo pranje vimena, ističe Ranđelović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Goveda Nega zimi Čista prostirka Dejan Ranđelović Hrana za goveda Štala Ventilacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...