Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređivanje gena
  • 19.09.2020. 18:00

Novo otkriće: Sterilne životinje uspjeli napraviti plodnima

Nakon što smo u testise sterilnih životinja transplantirali matične stanice donora, počeli su proizvoditi spermu. U njoj je samo genetski materijal životinje donora, kažu znanstvenici.

Foto: Depositphotos/wrangel
  • 195
  • 142
  • 0

Znanstvenici su po prvi put kreirali jarca, govedo i nerasta koji mogu poslužiti kao održiv "surogat muški roditelj", odnosno životinja muškog spola koja će proizvoditi spermu donora, ali i njegove genetske osobine. 

"Ovom tehnologijom možemo postići bolje širenje poželjnih osobina i poboljšati učinkovitost proizvodnje hrane za rastuću svjetsku populaciju“, rekao je Jon Oatley, biolog s WSU-ovog Visokog učilišta za veterinarstvo. Također, ovaj napredak u znanosti omogućio bi uzgajivačima u udaljenim regijama bolji pristup genetskom materijalu elitnijih životinja iz drugih dijelova svijeta, piše Food and farming futures

Sterilne životinje počele proizvoditi spermu

Istraživački tim koji je vodio Oatley koristio je alat za uređivanje gena pod nazivom CRISPR-Cas9, a pokus su izveli na miševima, svinjama, jarčevima i bikovima kojima je nedostajao gen nazvan NANOS2, a specifičan je za plodnost mužjaka. 

"Iako su rođene sterilne, životinje su inače potpuno zdrave. Nakon što smo im transplantirali matične stanice životinje donora u njihove testise, počele su proizvoditi spermu. Treba naglasiti kako je u njoj samo genski materijal životinje donora“, pojašnjava Oatley.

Surogat miševi okotili su zdravo potomstvo koje je nosilo gene davatelja sperme, a nakon što usavrše postupak transplantacije krenut će s uzgojem većih životinja. 

Najnoviji korak u stočarstvu

Umjetna oplodnja česta je kod mliječnih krava koja su većinom zatvorene pa je njihovo reproduktivno ponašanje relativno lako kontrolirati, no kod ostalih životinja postupak je kompliciran i izazovan.  

Tehnologija "zamjenskog oca" mogla bi riješiti te probleme budući da surogati prenose materijal davatelja na prirodan način, normalnom reprodukcijom. 

Elon Musk i čip u mozgu svinje Gertrude - lakše liječenje neuroloških bolesti?

"Koze su broj jedan izvor proteina u mnogim zemljama u razvoju. Ova tehnologija će omogućiti brže širenje specifičnih svojstava, bilo da se radi o otpornosti na bolesti, većoj podnošljivosti topline i hladnoće ili boljoj kvaliteti mesa i mlijeka", ističe profesor Bruce Whitelaw s instituta Roslin.

Ovo otkriće stvorilo je i opciju za očuvanje ugroženih vrsta, čiji sve manji broj ostavlja životinjske zajednice izolirane jedne od druge, ograničavajući njihovu genetsku raznolikost.

Zakonske prepreke

Međutim, nijedno ovakvo postignuće ne može se provoditi bez vladinog pristanka i mišljenja javnosti. Čak i kada je tehnologija dovoljno napredna za komercijalizaciju, takvo se meso ne može koristiti u prehrambene svrhe nigdje u svijetu, a prema važećim propisima. 

"To je dijelom i zbog pogrešne percepcije da je uređivanje gena isto što i kontroverzna manipulacija njima. Uređivanje uključuje promjene unutar vrste koje bi se mogle prirodno dogoditi, ne kombinira DNA različitih vrsta", naglašava Jon.

Sterilni mužjaci štetnih kukaca zamijenit će insekticide?

Studija je rezultat šest godina zajedničkog rada između istraživača na WSU-u, Državnom sveučilištu Utah, Sveučilištu Maryland i Institutu Roslin na Sveučilištu Edinburgh u Velikoj Britaniji.

Nakon objave, podržali su je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), WSU-ova Inicijativa za funkcionalnu genomiku i Genus plc. Institut Roslin dobio je od Vijeća za istraživanje biotehnologije i bioloških znanosti sredstva za strateška ulaganja. Na Državnom sveučilištu Utah ovu je studiju podržala Poljoprivredna eksperimentalna stanica Utah. 


Tagovi

Genetsko uređivanje Sterilne životinje CRISPR-Cas9 Surogat majka Donor Zakon


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]