Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 27.06.2021. 16:00

Novi Massey Ferguson teleskopski utovarivači: Udobnost i produktivnost na višoj razini

MF Power Control ručni gas, novi joystick za teleskopske utovarivače s funkcijom trešnje, glatki i osjetljivi hidrostatski prijenos, snažna hidraulika, ekonomični motori Stage V, glavne su odlike nove MF TH serije

Foto: Massey Ferguson
  • 77
  • 325
  • 0

"Ovo nije samo nadogradnja - ovo je inovacija“, izjavio je Thierry Lhotte, potpredsjednik i direktor Masseya Fergusona za Europu i Bliski istok povodom uvođenja MF TH serije teleskopskih utovarivača nove generacije, pojačane udobnosti, jednostavnosti upravljanja i produktivnosti.

Seriju čine šest modela, od polukompaktnog MF TH 6030 do najnovijeg MF TH 8043. Tako poljoprivrednici mogu izabrati model pogodan za specifične potrebe i zahtjeve njihovog gospodarstva.

Podizanja i do 7,5 metara

Dakle, na izbor su dva okretna polukompaktna modela dimenzija od samo 2,1 m širine i 2,1 m visine idealni su za rad u skučenim prostorima i tradicionalnim poljoprivrednim zgradama. Ta dva stroja kao i veći MF TH 7035 pogoni motor od 100 KS te imaju kapacitet podizanja od 3 t zahvaljujući hidrauličkom protoku od 100 l/min, dok MF TH 6030 podiže teret do 6 m, a MF TH 7030 do 7 m. Veći MF TH 7035 ima kapacitet podizanja od 3,5 t do 7 m.

Tri veća standardna teleskopska utovarivača MF TH su opremljeni hidraulikom s izmjenom opterećenja od 190 l/min te, ovisno o modelu, omogućuju visine podizanja od 6,5 m do 7,5 m i kapacitete podizanja od 3,4 t do 4,3 t na MF TH 8043 koji se može opremiti i vjedrom ili kantom, kako tko već kaže, kapaciteta 3,500 litara.

"Pravi je stroj za rukovatelja“, kaže Murro

Sve modele pokreću napredni četverocilindrični motori stupnja V redukcije emisije ispušnih plinova, do 135 konjskih snaga na MF TH 6534, MF TH 7038 i MF TH 8043, dok su ostali modeli 100 KS. Ekonomično podešeni motor pruža veći moment sile pri niskim okretajima u minuti za manju potrošnju goriva.

Viša razina udobnosti

"Nova serija MF TH ne samo da odražava novi dizajn Masseya Fergusona uveden na MF 8S nego i znatne izmjene kabine koje omogućuju rukovateljima korištenje modernih i naprednih kontrola na tihom i udobnom radnom mjestu“, rekao je Francesco Murro, direktor marketinga Masseya Fergusona za Europu i Bliski istok dodajući kako je, inače traktorska, MF Power Control ručica sada dio standardne opreme telehandlera.

Ova ručica, smještena odmah ispod upravljača, je zadužena za tri funkcije: kretanje naprijed i unatrag, prebacivanje hidrostatskih raspona brzine prema gore i dolje te odabir neutralne brzine. Dok se prstom lijeve ruke kontrolira prijenos, desna je ruka slobodna za kontrolu rada utovara, pojašnjavaju njihovi inženjeri.

Osim novog sjedala sa zračnim ovjesom, grijanjem i automatskim prilagođavanjem mjerama vozača, razinu udobnosti upravljanja podiže i novi joystick koji omogućuje jednostavno upravljanje hidraulikom i prijenosom dok novi zaslon u boji pruža cijeli raspon informacija o radu. Zanimljiva je i nova opcija trešnje vjedra za njegovo brže i lakše pražnjenje. Ona se aktivira tipkom na joysticku dok se njegovim pomicanjem kontrolira intenzitet i trajanje trešnje.

Funkcja trešnje ubrzat će istovar

Na zahtjev kupaca, s desne su strane novog joysticka postavili novi ručni gas.

Rad dodatno olakšavaju automatizacija ovjesa nosača, parkirna kočnica, podešavanje visine nosača te kontrole treće hidrauličke funkcije.

Hidrostatski prijenos

No vratimo se još malo na prijenos. Riječ je, kažu MF inženjeri, o potpuno novom načinu rada hidrostatskog prijenosa koji je ugrađen u sve modele ove nove serije telehandlera.

Uz dodatak ručnog gasa, od sada svi rukovatelji mogu podesiti željenu brzinu motora te koristiti papučicu za mijenjanje brzine kretanja teleskopskog utovarivača, što je vrlo praktično, kod poslova na farmi koji zahtijevaju stalne i promjenjive brzine kretanja kao što su hranjenje, prostiranje i sl. Nije zanemariv i doprinos uštedi.

"Dynamic Drive omogućuje poboljšanu kontrolu koja mijenja agresivnost vožnje i osjetljivost gasa. To omogućuje rukovatelju odabir brzine reakcije prijenosa i prilagodbe primjeni ili uvjetima“, kažu u Masseyu i dodaju kako ostala poboljšanja jedinstvenog prijenosa u četiri raspona omogućuju precizniju reakciju koja se broji u milimetrima.

"Zahvaljujući kombinaciji visoke izvedbe i udobnosti, serija MF TH pravi je stroj za rukovatelja“, zaključuje Murro.


Fotoprilog


Tagovi

Massey Ferguson Teleskopski utovarivači Mehanizacija Farma


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.